sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Kysymyksiin vastauksia


Pidätkö pupuja vapaana? Eivätkö ne karkaa?
- Kyllä, aina kun olen yhden kanin kanssa ulkona, päidän sitä täysin vapaana.
- Eivät karkaa, aina saan otettua kanin kiinni. Toiset juoksee suoraan luokse, toisten perässä saa kävellä hetken ennen kuin antaa kiinni. Miksi kanin pitäisi pinkoa pakoon minua, jos sillä ei ole mikään hätä. Sitä olen aina sanonut. :D

Etkö koskaan kyllästy kaneihin?
- En ole kyllästynyt. Mitä luultavammin en tulekkaan kyllästymään, sillä olen niin pitkään panostanut kaneihini, että olisi jopa typerää minuna kyllästyä.

Mikä on mielestäsi hienoimman värinen kani?
- Tämän voi ymmärtää kahdella tapaa, omista kaneistani hienoimman värinen on ruskea otter Voodoo Queen, yleisesti kanien väreista musta ottar ja ruskea otter + kirjava ja hyvä viittakuvio.


 


Montako pupua teillä on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan?
- Tällä hetkellä siskollani ja minulla on yhteensä 28 kania. Poikasia en laske mukaan, sillä niistä ei tiedä mitä jää kotiin, jääkö yksikään.

Kuinka korkeita esteitä kanisi hyppäävät?
- Moni kaneistani menee korkeudessa sen 50cm, ennätys vuodelta 2010 on 70cm Lavella Rayltä. Sen jälkeen en ole hyppinyt kanieni kanssa korkeutta, osa syynä ettei korkeus hyppykisoja ole järkestetty.

Mikä on lempi kanirotusi?
- Rotukaneista parhain on se venäläinen, tai ehkä enemmän tykkään vielä sen etelän sukulaisesta eli himalajasta.
Kuin usein siivoat kanien tilat?
- Kanien kopit siivotaan kesällä joka toinen päivä, talvella joka kolmas. Niin että ensimmäisenä kertana koko koppi, sen jälkeen koko koppi jos tarve, yleinsä vessanurkat ja -lootat. Kanila lakaistaan aina siivouksen jälkeen, en pidä siivottumuudesta kanilassa.

Mitä teet kanien jätteille?
- Yleinsä kärrään ne tontin metikköön, tai paikkoihin mihin tarvitsee täytemaata.

Mitä askareita teet päivittäin kanien kanssa?
- Päivittäin on yleinsä se ruokinta aamuin illoin, laumat tai yksin asuva kani saa juosta kanilassa, kanien kanssa seurustelua, poikasten ja nuorten käsittelyä, että tottuvat siihen. Ja muutenkin tarkkailen että kaikilla kaneilla on kaikki hyvin.

Kuinka usein puput pääsevät häkin ulkopuolelle juoksentelemaan? (Et varmaan jokaista pysty joka päivä juoksuttamaan?)
- Eikä kania tarvitsekkaan joka päivä juoksuttaa, eikä ne yleinsä kauaa jaksa juostakkaan. Useissa isoissa kaniloissa ei kanit pääse koskaan ulkoilemaan, vaan asuvat koko elämänsä siinä pienessä kopissa, käyvät joskus näytillä. Minusta kuitenkin on ilo katsoa kanien temmellystä ja pitää niitä vapaana, esteristeytykset varsinkaan eivät häkkikaneja tykkää olla. 
Teen useasti sitä että otan yhden kanin ja menen sen kanssa ulos ja kamera on mukana, tällöin tutustuu itse kaniinkin paremmin. Lisäksi tuo hymyin huulille kun kani juoksee hurjalla vauhdilla luoksesi tai ympärilläsi. Se kasvattaa myös luottamusta.
Kesä aamuisin/iltaisin teen useasti sen että vien koko konkkaronkan alapellolle ulkoaitauksiin ja jään niitä siihen vahtimaan, se on iloinen näky kun koko jengi on samaan aikaan pupeltamassa ulkona. Talvella ei kanit pääse paljoa pihalle yhdessä, sillä talvisin on kylmä ja useasti siinä lisänä päätä jäädyttävä tuuli, joka nostaa miinusasteita. Siksi talvella tyydytään kanilaan ja siellä vuorotellen, tiettyinä päivinä, tietyt kanit saavat juosta vapaina. Minusta kanit liikkuvat tarpeeksi, ottaen huomioon ison määrän.

Miksi juuri kanit?
- Niitä on aina ollut, aina kanit ovat kuuluneet elämään. Tämä on minun harrastukseni, mistä pidän. Toiset tykkää koiraharrastuksestaan, toiset jalkapallon peluusta, minä kaneista. Kaikilla on yleinsä se joku ykkös juttu.

Kuinka paljon laumasi kuluttaa ruokaa viikossa?
- Tehdäämpä nopea laskutoimitus = omia kaneja 23, yksi kani syö noin. 1dl päivässä, eli päivässä menee 23dl, viikossa seitsemän päivää, eli noin.161dl = 16,1 litraa viikossa. 

Paljonko kaneihin menee rahaa vuodessa?
- Tätä en ole ikinä lastekut, enkä varmaan halua laskea, sillä niihin menee paljon.

Mikä kaneistasi on sinulle rakkain? Miksi?
- LU-11 Hopeakuun Suklaasydän oli minun rakkain kani, se kuoli 2011 suolitukseen sylissäni, matkalla eläinlääkäriin. Sen jälkeen rakkaimmaksi on tullut sen lapsi Voodoo Queen eli Mei, jonka itse pelastin, ruokin ja kasvatin isoksi kaniksi, kai siinä nyt väkisinkin kiintyy "omaan lapseen". :)Miten kiinnostuit kanikasvatuksesta/kanien estekisaamisesta?
- Aloitetaan vaikka niistä esteistä. Eli jo 90-luvulla tuli kaneja hypyteltyä, mitä omituisimmillakin esteillä. Paljon myöhemmin sitten kuultiin estetoiminnasta ja innostuttiin siitä. Kuitenkin vasta 2010 oli nuoria kaneja joilla uskaltautua yrittämään. Siitä se lähti.
- Poikasia on syntynyt jo ennen kuin otin kasvattajanimen käyttöön ja olen jo pitkään ollut kiinnostunut estekaneista, kasvattaminen on tullut salakavalasti mukaan. 
Haluan tosisesti näyttää mihin ne esteristeytykset pystyy, kuinka hienoja ne on ja että ne ovat niitä parhaimpia hyppijöitä. Myös haluan saada tämän juntin kansan tietoiseksi tällaisista kaneista. Lisäksi kasvattajakurssikin on tullut käytyä 2010 ja Norjassa käyty hamstraamassa tietoa 2011 ja koko ajan silmät ja korvat auki, että saa tietoa lisää.

Koska aloitit kasvatuksen/kisaamisen?
- Ensimmäinen estepoikue tuli 2011 ja sen jälkeen lisää. 2013 otin omatoimisesti kasvattajanimen käyttöön, lähinnä että tunnistaa/tunnistan kasvattini ja ihmiset löytää/saa yhteyden minut paremmin.

 
© Anni, Caro ja Jansu

Millainen oli ensimmäinen kanisi? Mistä hankit sen?
- Ensimmäinen oma kani oli punasilmäinen luonnonvenäläinen x-kirjava kani nimeltään, Ruusu. Se oli sitten kiukkuinen ja pippurinen eläin, mutta silti ainutlaatuinen tapaus. Se on ilmeisesti haettu jostakin maatilalta.

Mikä on harrastuksessa parasta?
- Kanit, uudet kokemukset, tieto, sitä kautta tulleet ystävät.

Onko teillä muita eläimiä?
- Seeprapeippoja löytyy, yksi minun ja loppulauma on siskoni. 

Oletko halunnut tai haluaisitko muita eläimiä? Mitä?
- Hevonen on se eläin minkä varmasti olisin halunnut ottaa, jos kaneja ei olisi. Kenties joskus monien vuosien päästä? Tai sitten ei koskaan.

Millaisia suunnitelmia sinulla on kanikasvatuksen suhteen esim. vuoden tai viiden vuoden sisällä?
- Saada isoja luokkia kisaavia, hyvä luonteisia, hyvä kroppaisia kanjea. Kaikki ei tapahdu hetkessä, mutta hyvä pohja on jo aluillaan tälle.

Onko helppo päättää, mitkä poikasista jää kotiin ja mitkä lähtee uusiin koteihin?
- Useasti ne oikeat pomppaavat sieltä esiin, toisinaan vaikea päättää kuka on se oikea jos on monta hyvää poikasta. Jätän lupaavat kotiin kasvamaan vuoden ikään, jos ei ole osoittautunut siksi oikeaksi etsin kanille hyvän kodin ja jos on se etsimäni kani niin tietysti se jää. :)

Millä perusteilla yleensä valitset poikueista kotiin jäävät yksilöt?
- Yleinsä ne rohkeimmat ja huomiotani eniten hakevat.

Kiinnytkö kaikkiin kaneihin yhtä paljon vai onko joillain enemmän tunnearvoa kuin toisilla?
- Kaikkiin kaneihin ei aina kiinny, yhtä paljon kuin toisiin. Nyt on aika hyvä tilanne että tosi moni kanilassa oleva kani on sellaisia joita on ilo nähdä joka aamu. Jos on kaneja joitten kanssa ei vain yhteistyö toimi, en väkisin yritä, sillä tiedän ettei siitä ei tule yhtään mitään.

Onko poikasia (henkisesti) vaikeaa antaa pois?
- Kyllähän niihin poikasiin kiintyy, kuitenkin niiden kanssa tulee oltua niin paljon. Haikea se on aina luopua ja huokaista "nyt se pikku veitikka lähti uuteen kotiin..", mutta tiedän hyvin että kaikkea ei kotiin voi jättää.

Kasvatat estekaneja (?), voiko niitä pitää myös ihan perus lemmikkikaneina vai haluatko, että niiden kanssa kisataankin?
- Kyllä esteristeytykset sopivat mainiosti myös lemmikeiksi. Monet yksilöt ovat hyvin seurallisia ja ihmisrakkaita lemmikeitä. 

Miten ja millä saat tehtyä niin hienoja bannereita?
- Vuosien varrella kertynyt taitoa käyttää photoshoppia. Olen myös kasvanut perheessä missä silmä harjaantunut ja taitoa tullut erilaisten graafisten töiden toteuttamiseen.


Monta poikuetta tulee (noin) vuodessa?
-  Keskimäärin 4-5 poikuetta vuodessa.

Risteytys vai rotukani? Miksi?
- Risteytyskani, sillä ne ovat kaikki niin erilaisia ulkomuodoltaan ja luonteiltaan. Varsinkin ne omat risteytykset, jotka olet tietyin tavoittein toteuttanut.

Mikä kanien estekisaamisessa on parasat?
- Se että saa kanin kanssa toimia yhdessä, kanit yleinsä pärjäävät, pystyy vaikuttamaan oikealla ohjauksella tulokseen(toisinkuin näyttelyissä tulos aina tuomarista kiinni) ja se vain tuntuu minusta mukavemmalta/oikeammalta, kuin muut kani harrastukset(mitä on myös kokeiltu).

Millaisia valjaita käytät kaneilla?
- Lapavaljaita olen paljon käyttänyt, eivät kohdista niin paljon vetoa kaulaan ja muutenkin kani tuntuu liikkuvan paremmin niissä. Perinteisiä H-valjaita löytyy myös ja niitä tulee joskus mm. poikasilla käytettyä.

Onko jokaisella omat vai parit yhteiset?
- Ei, ei sentään kaikilla omia ole. Yleinsä kisoissa kun yhden kanssa pääsee radalta, pitää vauhdilla seuraavalle kanille laittaa jo valjaat päälle, niin siinä yleinsä menee päälle ne mitkä ovat sillä hetkellä lähimpänä(tietysti katson että on oikeaa kokoa). Lapareitä löytyy 6kpl ja H-valjaita 4kpl.

Minkä ikäisenä aloitat kanin valjastotuttamisen?
- En niinkään totuta erikseen valjaisiin, yleinsä tottuvat samalla kun lähdetään esteitä opettelemään, eli siinä 4-6kk iässä. Minulta löytyy tällä hetkellä aikuisia rotukaneja joilla ei ole ollut ikinä valjaita päällä, sillä niillä ei ole valjaita koskaan tarvinnut pitää.

Minkälaisissa asumuksissa kanisi asuvat?
- Kanilaa rakennetaan vielä, mutta tällä hetkellä löytyy seuraavan laisia itse rakennettuja koppeja: kolme 100cmx100cm, kolme 110cmx100cm, kaksitoista 120cmx100cm, viisi 160cmx80cm, yksi kaksikerroksinen koppi, jonka ala kerta 110cmx80cm ja yläkerta 90cmx80cm. Kaikissa kopeissa myös tasoja jotka tuovat lisää asumispinta-alaa.


Miten teillä ruokitaan kanit?
- Aamulla Illalla keskimäärin ½dl kani, aamulla heinä ja illalla lisää, jos tarvitsee. 

Kaura vs. pelletti?
- Meillä syötetään molempia ja molemmat hyvin tukevat toisia. Valitsen kuitenkin pelletin.

Käytätkö kanejasi talvisin ulkona vapaana/tarhassa tms?
- Niin kuin varmaan kuvistakin jo huomaan, niin kyllä talvella tulee ulkoiltua paljonkin kanien kanssa. Ulkoaitauksiin koko poppoo pääsee leudolla ilmalla.

Treenaatteko esteitä talvella?
- Nuoria tulee leudoilla ilmoilla treenattua, muuten en paljoa edes kesällä treenaa kanejani. Kisoissa kun jo valmiiksi kanit saavat hyppiä, niin kotona levätköön.

Millainen on hyvä estekani?
- Rohkea, ei arastele uusia hajuja, paikkoja tai ääniä. Oppivainen, ymmärtää esteiden idean. Menevä, liikkuu eikä kököttele vain radalla. Mielyttämis haluinen, hyppii esteitä näyttääkseen taitonsa. Sitä on vaikea selittää, mutta Voodoo Queen tekee sitä aina kisoissa, siitä sen menestyskin johtuu.

Mikä tekee kanista huonon estekanin?
- Pelokas, säikky, sähläävä, korkeiden esteiden kammo. Jos kani ei selkeästi pidä hyppimisestä, eikä se vain luonnistu siltä, ei silloin kania pidä pakottaa.

Saavatko kanisi joka päivä tuore ruokaa? Miksi? Miksi ei?
- Eivät saa joka päivä. Sillä iso määrä syö paljon, välttääkseni lihoamista, sekä mahan sekaisin menemistä. Kaikki kanini saavat talviaikaan, pari kertaa viikossa porkkanaa tai omenaa. Kesällä syövät tuoretta paljon pihalla ja välillä porkkanaa tai omenaa saavat myös.

Mitä ruokaa annat kaneillesi?
- Aikuisilla kaura + rabbit royale, poikasilla ja nuorilla kaura + rabbit royale + hobby plus.

Tiedätkö karvakorvat kaupan?
- En kyllä ennen tiennyt, mutta nyt olen tietoinen tästä liikkeestä. :)

Miten lämmin kanilassa on talvella?
- Kanilassa ei ole lämpömittaria, eli tarkkaa lämpötilaa en pysty sanomaan. Lämpö pysyy kuitenkin todella pitkälle talveen plussan puolella, mutta kun pullot alkavat jäätyä öisin silloin laitetaan patteri päälle. 

Onko kanien koppien pohjalla purua? Jos ei niin mitä?
- Alimmissa kopeissa purua, matto ja purua. Ylemmissä ihan purua käytetty.

Onko kaneillasi vessalaatikot?
- Tällä hetkellä kahdella on vessalaatikot, nuo kun ovat aika huonoja niitä käyttämään ja urokset kaivavat niitä aina.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni