maanantai 18. marraskuuta 2013

Koko, kroppa ja luonne tekee esteristeytyksen

Pienemmillä esteillä kanin koolla tai kropalla ei ole niin väliä, mutta jo keskivaikean korkuisilla esteillä sillä kanin koolla voi olla hyvinkin suuri merkitys. Vaikka kanilla olisi todella suuri into ja halu mennä suurempiakin esteitä, koko on useasti suuri este esteillä edetessä.

Tämän vuoksi esteristytyskasvatuksessa tähdätään luonteen lisäksi siihen että kani olisi n. 2,3-3kg väliltä sekä pitkä- ja kevytkroppainen. Vaikka pieni kani olisikin ketterä, sen koko ja kroppa eivät aina riitä pitkiin esteisiin. Suurilla kaneilla tulee taas vastaan kömpelyys.
kääpiöluppa                                       suurihopea                                      esteristeytys

Mitä haittaa siitä on, jos kani rämistelee päin esteitä? Onko kukaan koskaan oikeasti lähtenyt miettimään tätä seikkaa? Tätä minä olen muutamien ystävieni kanssa pohtinut ja keskustellut ihmisten kanssa. Kuulin myös jokin aika sitten tutkimuksesta, joka on tehty Tanskassa. Tutkimuksessa ollaan kuvattu useiden estekanien luustoa, näiden hieman huonompien ja sitten parhaimmiston. Onko ihmiset pohtineet mistä saattaisi johtua kanin yht'äkkinen hyppyhaluttomuus? Tai selkeä muutos kanin hyppimisessä? Syynä voi olla hyvinkin esteiltä saatu ruhje tai vaurio luustossa, joka tekee kanille kipeää ja näin ollen estää kanin hyppimistä.
Vastaan on myös tullut estekaneja joilla on ilmestynyt purentavikaa tai aristusta selkärangan alueelle. Nämä kyseiset kanit ovat/ovat olleet juurikin pieniä ja lyhytkroppaisia kaneja, joilla koko, kroppa tai molemmat ei ole riittänyt pitkillä esteillä.
Hyppyhaluttomuus voi myös johtua traumasta, mikä on tullut hypätessään esteen huonolla menestyksellä. Trauma lähtee parhaiten hyppimällä pieniä esteitä, niin että kani saa itseluottamuksensa takaisin.

Minusta on hyvin tärkeä seurata kanin etenemistä esteillä. Jos se ei enää pärjää suurilla esteillä, älkää jatkako kisaamista kyseisessä esteluokassa. Pahimmillaan voit aiheuttaa kanille vamman, mitä ei ehkä enää saa korjattua.
VH-12 Lavella's Beedrill           
Taso on noussut nyt muutamassa vuodessa niin paljon, että keskivaikea, vaikea ja eliitti on muuttunut paljon haastavammaksi, mitä se oli esimerkiksi vuonna 2009. Suomessa näkee jo hyvin esteille jalostettuja esteristeytyksiä, jotka monet pärjäävät esteillä hienosti. Uskon määrän lisääntyvän tulevina vuosina, sillä tosiasia on se, mikä jo muissa Pohjoismaissa pätee, korkeimmissa luokissa johtavat esteristeytykset.

       Jigglypuff hyppäämässä 200m

Vaikka esteristeytykset ovat osoittautuneet äärimmäisen hyviksi omassa ykköslajissaa, löytyy myös pieni joukko näitä, jotka ovat pärjänneet esteillä, vaikkei sen suurempaa estesukua olisi taustalla. Haluan nostaa esille pienet kanit Beedrillin, Jigglypuffin ja jo edesmennen Acklesin, jotka pienestä koostaan huolimatta ovat pärjänneet upeasti eliittiluokissa! Myös eliitti radoilla hyppivä suurikokoinen kumipallonomainen Quantum of Solace venäläinen sekä omistuksessani oleva suoraan sanottuna random risteytys Voodoo Queen ovat osoittaneet, että kyllä poikkeuksia aina löytyy. Toivottavasti näitä näkee tulevaisuudessakin, vaikka taso koko ajan nousee.
Sapporo Dome                
Mikä tämä esteristeytys oikein on? Miksi ne ovat useastikin parempia kuin esimerkiksi rotukanit? Tähän on helppo vastata, sillä ei löydy rotukania, jolla olisi jalostettu jo valmiiksi oikea koko, kroppa ja luonne. Suomessa esteristeytysjalostus on vasta aluillaan, mutta kasvatuksessa mennään tietoisesti eteenpäin jalostaen kaneja, joilla on se oikea koko, kroppa ja luonne. Kasvatus on haastavaa, sillä koon, kropan ja oikeanlaisen luonteen saaminen ei aina ole niin yksinkertaista. Vaikka esteristeytyksellä olisi oikea koko ja kroppa, se tarvitsee oikeanlaisen luonteen lähteäkseen hyppimään. Nuo kolme asiaa ovat hyvinkin tärkeitä. Paljon, tai siis aivan liikaakin, olen kuullut että ulkonäkö ratkaisee esteristeytysten kanssa. Jos esteristeytyksien kasvatuksessa haluaa hyvää, ei ulkonäköseikat kuten värit, harjas jne. saisi olla kasvatuksen edellä. Esteristeytysten yleisimmät värit ovat: luonnonharmaa, luonnonkeltainen, luonnonsoopeli, km japanilainen, madagaskar, musta + punavahvistukset, otter, viitta- ja perhoskuviot.

Kun katsomme vaikka vain naapurimaatamme Ruotsia, niin he ovat jo hyvin pitkällä. Heillä on monia, monia upeita pitkän linjan esteristeytyksiä, jotka hyppäävät haastavatkin esteet ongelmitta korkein ilmavaroin. Näitä mekin tavoittelemme tänne, mutta tämä vie kuitenkin aikaa. Suomessa ei myöskään ole vielä montaa esteristeytyskasvattajaa, joka tarkoittaa sitä, että linjoja on vielä vähän ja yhteistyö pientä.

Toivon että tämän lukevat myös ne, jotka eivät ole ymmärtäneet esteristeytyksiä ja pitäneet niiden kasvatusta pelleilynä. Jokaisella on oma mielipiteensä, mutta toivon, että tämä vastaa ainakin joihinkin kysymyksiinne ja saa ihmiset ymmärtämään, että kasvatus ei koskaan saa olla pelleilyä. Kasvatuksessa on tavoitteet, joiden mukaan edetään ja toivottavasti jokainen saavuttaa lopulta päämääräänsä. Ne tavoitteet ja päämäärä ovat myös esteristeytyskasvatuksessa.
Lavella's November                                                                                        Lavella's Deonica

11 kommenttia:

  1. Hienosti ja asiallisesti kirjoitettu teksti. Avarsi varmasti monien ajattelumaailmaa esteristeytyksistä, omaanikin! Todella hieno ja hyödyllinen postaus :)

    VastaaPoista
  2. Missä menee muuten estetisteytyksen ja risteytyksen raja, voidaanko esteristeytykseksi kutsua kania, jolla on ominainen kroppa, koko ja luonne esteille muttei estetaustaa suvussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se raja on jokaisen itsensä päätettävissä. Minä näen asian näin, jos yhdistelmä on tarkoituksellisesti estepainotteinen, suurelle osalla poikasista on kroppa, koko ja luonne voisi niitä kutsua esteristeytyksiksi. Toinen asia tietysti on, mistä löytyy näin valmiit vanhemmat poikueelle..

      Poista
  3. Musta on kiva, että on tällaisiakin ihmisiä, jotka eivät tavallisesti kasvata vain kääpiöluppia tai hermeliinejä, vaan (este)risteytyksiä :) Mä tykkään risteytyksistä, koska ne voi olla melkein minkälaisia vain :) Hyvä, teksti, kiitos valaisi paljon!

    VastaaPoista
  4. Hieno teksti :) En keksi muuta sanottavaa, mut hieno on :)

    VastaaPoista
  5. Onko sulla muuten jotain tietoa tosta tutkimuksesta, onko siitä netissä mitään? :) Olisi kiva lukaista.

    VastaaPoista
  6. Hei, mietin tuossa, kun kirjoittelen blogiini mahdollisimman kattavaa tekstiä kasvatuksesta oppaaksi aloitteleville kasvattajille, ja kasvatuksesta kiinnostuneille, että jos voisin laittaa linkin tähän tekstiin? Mainitsen siis esteristeytykset ja ajattelin, että olisi kiva jos niistä kertoisi 'asiantuntija', enkä minä yrittäisi siihen jotain tuhertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekstiä saa vapaasti käyttää, kunhan muistaa merkata lähteet. :)

      Poista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni