sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Vastauksia kysymyksiin (osa2)

Eli nyt esille pääsee kysymyspostauksen vastauksia osa 2!
Kysymykset on jaettu seuraaviin kategorioihin: tapahtumat, favorit, videot, blogi ja valokuvaus.

Tämän jälkeen alan pikkuhiljaa valmistella tulevaa loppuvuoden kilpailua. Tämä kilpailu tulee olemaan suurempi, pyrin löytämään aiempaa enemmän sponsoreita ja toteuttamaan kilpailun niin, että siihen voi osallistua mahdollisimman moni ja tämän myötä mahdollisuus voittaa erilaisia palkintoja olisi myös suurempi.

Tapahtumat

Onko jotain kanitapahtumaa tmv ulkomailla, johon haluaisit lähtea?
- LU:ssa on Ruotsin puolella tullut käytyä, useaan otteeseen. Samoin kerran Alinngsåsin kesätapahtumassa, jonne kokoontuu paljon Pohjoismaisia kani-ihmisiä koko viikonlopuksi yhteen(telttailemaan, viettämään yhteisiä iltoja, kertomaan kuulumisia ja ennen kaikkea pitämään hyvä näyttely- ja estepuolella kisaviikonloppu). Seuraava tapahtuma mihin suuntaan on todennäköisesti kevään tai syksyn Ruotsin SM kilpailut, myös jossain kohtaa tavoitteena olisi pienellä porukalla lähteä kilpailemaan Ruotsin puolelle.


Tykkäätkö käydä kaniesi kanssa enemmän pet-näyttelyissä vai ulkomuoto näyttelyissä?
- En käy enää näyttelyissä, suurinpana syynä on pöpö pelkoisuus. Lisäksi ei ole mielenkiintoa maksaa siitä, että saa näyttelyistä loisia ja pääsee maksamaan lottopotin niiden häätämiseksi kaikista kaneistä. Loisia kuhisevan kanin saa tosiaan viedä näyttelyyn, eikä monia edes kiinnosta häätää omilta kaneiltaan näitä loisia ja tästä väliinpitämättömyydestä kärsii taas muut. Jos kuitenkin olisi valittava, niin tykkään enemmän ulkomuotonäyttelyistä. Tuomarit ovat useasti osaavampia ja tietävät monesti miltä hyvän kanin kuuluu näyttää ja tuntua.

Parasta estekilpailuissa?
- Parasta estekilpailuissa on ennen kaikkea se, että saa mennä kanin kanssa tiiminä. Mikään näyttely tai muu, ei ole läheskään samanlaista. Estekilpailuissa tulee hyvin esille mikä on kanin ja ihmisen vuorovaikutus toisiinsa. Mukavaa estekilpailuissa on myös, useasti hyvä ilmapiiri ja uudet, kuin vanhat tuttavuudet. Lisäksi estepuolella ei saa kilpailla kani, jolla on loisia. Harvemmin myös sairaita tai toipilaita tuodaan urheilemaan, joka pienentää myös paljon mahdollisuutta sairastuttaa kaninsa toisen törttöilyn takia.

Mieleenpainuvimmat estekisat missä olet ollut?
- Mieleen painuvimmat estekilpailut olivat 19.6.2010 Forssassa. Tämä päivä oli kerrassaan täydellinen, samaan aikaan järjestettiin pet-näyttelyt ja pihalla estekilpailut. Tuohon aikaa mulla hyppi Rei, Luci ja Wini vielä helppoa. En muista miten kanit menivät, mutta pieni muistikuvat on, että joku kaneistani taisi jopa sijoittua tuolloin! Se kuitenkaan ei tehnyt tästä päivästä ikimuistoista, sillä parhaaksi päivän teki ihmiset ja se aivan huikea ilmapiiri! Tuona päivänä tutustuin moniin ihaniin ihmisiin, joista suureen osaan olen vieläkin pitänyt yhteyttä, vaikka moni näistä ihmisistä jo lopettanut kanipuolella. 

Kauanko kaneillasi, jotka kisaavat eliittiä, on kestänyt klassautua sinne?

- Mun ensimmäinen eliitti kani oli Rei. Silloin kuin Rei aloitti kisaamisen jotkin säännöit hieman erosivat nykyisistä. Esimerkiksi kanin ei tarvinnut klassautua helposta keskivaikeaan, pystyit osallistumaan jo ensimmäisissä kilpailuissa keskivaikeaan. Kanit saivat kilpailla kahdessa luokassa, eli helpossa ja keskivaikeassa, vaikeaan klassautuneet saivat kisata keskivaikeaa ja vaikeaa, sekä eliittiin klassautuneet vaikeaa ja eliittiä. Lisäksi vaikeasta sai klassauksen 0-2vp radalla, kun nykyisin 0-1vp.


 Reillä kesti vanhoilla säännöillä klassautua eliitti suoralle vuosi.
 Mei klassautui eliittiin vuodessa. 
 Ada pääsi samaan tapaan vuodessa.
 Wini parissa vuodessa.
 Jemy vuodessa ja puolessa.
 Spiidi ehti 2011 kerätä muutaman klassauksen helposta, ennen talvitaukoa. Tämän jälkeen 2012 se pääsi vuoden alustasaakka kilpailemaan ja pääsi tästä viidessä kuukaudessa eliittiin.
 Ra taas hyppi  viidessä kuukaudessa vaikeaan ja sai kerättyä useamman klassauksenkin, kunnes siltä loppui kisat kesken ja tämän vuoden alussa sille ei harmillisesti ollut melkein missään kilpailissa luokkia, lopulta kesäkuussa päästiin eliittiin. 
 Gia pääsi eliittiin viidessä kuukaudessa.
 Fia samaan tapaan viidessä kuukaudessa.


Mitkä ovat olleet kisailu- ja kasvattajaurasi ”tähtihetkiä”? Milloin olet ollut ylpeä kasvateistasi?
- Tähtihetkiä ovat ne hetket, kun näkee mitä on saanut aikaan. Jokainen kasvatin nätisti tiiminä suorittama rata on ihana nähdä. Radan ei tarvitse olla ajaltaan nopein tai virheiltään vähäisin, vain se riittää, että rata on omaan silmään onnistunut.
- Hienoja hetkiä on kun kanit klassautuvat isompiin luokkiin, myös mukava on nähdä kasvatteja VH listoilla ja pärjäävän mestaruuskilpailuissa. Varsinkin omaan mieleen huima suoritus Nicalta, joka sijoittui keväällä NM kilpailissa korkeushypyssä 9. kaikkiaan 89. kanin joukosta.

Miten valmistaudut ennen estekisoja? Mitä kanien kantoboksit sisältää?
- En valmistaudu estekilpailuihin sen ihmeemmin. Yleinsä pakkaan vain tarvittavat mukaan eli lähinnä valjaat ja hihnat. Putsaan kuljetusboksit, laitan niiden sisälle purua ja heinää. Aamulla herään tarpeeksi ajoissa ruokkimaan kanit, niin että myös kisoihin lähtevät ehtivät syödä ja juoda rauhassa ennen matkaa.

Viettävätkö kanisi kisapäivät estehyppyä lukuunottamatta bokseissa? Miten ne boksissa käyttäytyvät?
- Kyllä, kanit viettävät kisapäivät lähinnä bokseissa, joskus on mukaan tullut otettua kompostikehikkoaitauksia kaneille. Kaksipäiväisissä ja messuviikonloppuina yleinsä annan kanien jaloitella aamuisin ja välillä päivälläkin boksin ulkopuolella. Yleinsä kanit mieltävät kuitenkin boksin kisapaikan turvallisimmaksi paikaksi ja siksi saaliseläiminä hakevat sieltä mieluusti sen turvan. Bokseissa kanit lähinnä lepäävät, eli samaa mitä ne kotona tekevät päivisin. 


Onko koskaan kukaan kani sairastunut matkoilla? Jos on, miten olet ne silloin hoitanut?
- Ei ole ja toivotaan, ettei näin tule koskaan tapahtumaan. Jos joku kani sairastuisi, se menisi suoraan karanteeniin ja luultavasti myös muut samassa kisassa olleet. 

Favorit

Saisit pitää vain yhden kaneistasi, kuka se olisi?
- Äärettömän vaikea, mutta sinäänsä vastaus on minulle hyvin selvä, tietysti se olisi Mei. Sen miksi, voi lukea Mein tarinasta, osa1 ja osa2.

Kuka on kaneistasi on kivoin luonteensa puolesta, entä ulkonäön?
- Jokaisessa lemmikkikanissa, mikä minulta löytyy, on aina jotain sellaista, miksi se on minulla lemmikkinä. Täydellisin pakkaus ulkonäöllisesti ja luonteen puolesta on kuitenkin sama kani kuin yllä vastauksessa, Mei. Siinä on kani, jota ei tarvitse kuin katsoa ja tuntuu kuin se jo tietäisi mitä ajattelen.

Lapavaljaat vai H-valjaat?
- Molemmissa on hyviä, kuin huonoja puolia, mutta käytössä lapavaljaat ovat olleet mukavemmat. Lapavaljaat ovat suurella osalla käytössä siksi, etteivät ne kohdista kuristavaa vetoa kaulaan, niin kuin H-valjaat tekevät.

Lempieläimesi kanien jälkeen?
- Hevonen on ja pysyy yhtenä suosikeistani aina. 

Videot

Kaninpäivä video?
- Saanko sanoa suorran, mutta minusta nämä kaninpäivä videot ovat kuolettavan tylsiä, enkä itse jaksa katsoa enää yhtäkään. Jokainen on käytännössä täysin samallainen ja kenenkään kanin päivä ei loppujen lopuksi eroa yhtään toisen kanin päivästä. Hyvin kaavamaisia ja jokaisella videoit lähes samanlaisia. Multa todennäköisesti ei tällainen kaninpäivä video onnistuisi, sillä kun sulla asuu 40 kania ulkorakennuksessa, ne eivät ole koskaan sama kuin esim. kaksi kania kerrostaloasunnossa. 
Mutta nyt tulee paljastus. Koska omalla kohdalla kaninpäivä video olisi hyvin vaikea toteuttaa, niin että se olisi myös mielenkiintoinen, on tulossa kuitenkin jotain vastaavaa. Nimittäin seuraavan vuoden sisällä olisi jossain kohtaa tarkoitus toteuttaa kanilanviikko video. Tämän video tulee sisältämään paljastusta meidän kanilan arkeen. En tiedä kuinka hyvin te lukijat tiedätte kanilan arjesta, mitä se oikeasti on, mutta se ei ole samaa kuin kaksi kania kerrostaloasunnossa. Tämä video oli jo tarkoitus toteuttaa yhdessä siskoni kanssa, mutta koska kesä oli total härdelli, siirtyi videon toteutus vuodella. Nyt suunnitteilla kuitenkin olisi, että varaamme molemmat kevään/kesän aikana yhden viikon tämän videon kuvaamiseen ja lopuksi videon palasista tulen kokoamaan 8-10 minuutin videon. Eli hieman jotain uutta!

Kanila esittely video?
- Kanilan esittely video on tarkoitus toteuttaa, mutta video tulee vasta kun nyt viimeisin koppiremontti saadaan valmiiksi. Eli siskon kaneilla käytössä oleva nelikerroksinen koppijärjestelmä tullaan purkamaan ja toteuttamaan kolmikerroksisena ja asumukset vielä isommalla pinta-alalla. Tämän jälkeen kanilan useamman vuoden kestänyt pysyvien koppien rakennus on ohi ja sen kunniaksi haluan toteuttaa videon.

Blogi ja valokuvaus

Millä kameralla kuvaat nykyään?
- Tällä hetkellä runkona toimii Canon eos 60D, johon olen ollut tyytyväinen.

Mitä putkia suosit kun kuvaat kaneja?
- Riippuu missä kuvaan ja mitä tarkoitus saada ulos, mutta yleinsä käytössä tuo minun ainoa zoomi, vanhin objektiivini ja ainoa tässä maailmassa, joka on aiheuttanut minulle eniten päänvaivaa koskaan. Syyllinen on siis Canon 55-250mm.

Kauanko kuvaat yhtä kania suurinpiirtein?
- Riippuu jälleen monesta eri tekijästä, mikä kani, missä kuvaan, mikä ilma ja aika päivästä. Useasti puolestatunnista, parhaimmillaan pariin tuntiin. 

Muokkaatko ottamasi valokuvat kaneista, muuta kuin laitat nimimerkkisi kuviin? Jos muokkaat, mitä muokkaat?
- Yleinsä ei tarvitse paljoa muokata, mutta jälkikäsittelyn teen aina kaikkiin kuviin ennen julkaisua. Kamera ei saa tallennettua kuvaa koskaan sellaisena minä sen silmilläsi näet, eniten puutteita tulee varsinkin väreihin ja nämä värit ja sävyt haluan kuviini tuoda jälkikäsittelyllä, Jälkikäsittely on yksi valokuvaamisen tärkeistä vaiheista, ennen kuvan julkaisua.

Mistä keksit iden blogin pitämiseen?
- Halusin saada kuvani esille, eli se oli painavin syy aloittaa blogin pitäminen. Vähitellen kuvien oheen lähti tulemaan myös tekstiä. Eli blogiin on ajan myötä kuvien lisäksi tullut kuulumisia kanilan arjesta, kisoista ja tietoa kasvatuksesta. Blogi tulee kuitenkin aina pysymään siinä varsinaisessa tehtävässään, eli kuvien esille tuonti paikkana.

Oletko koskaan katunut bloggaamisesi aloittamista?
- En ole katunut, on ollut ihana saada kuville, mutta myöhemmin myös kuulumisille seuraajia. Mukava on myös huomata kuinka paljon ulkomailta seurataan blogiani, muualta Euroopasta, mutta paljon myös Yhdysvalloista. Välillä näiltä seuraajilta saa myös sähköpostia ja muutamat ovat uskaltautuneet kommentoida blogiin, vaikka tämä onkin suomen kielinen.

8 kommenttia:

 1. Mitä muokkausohjelmaa käytät, toi kuvan muodonmuutos oli tuossa vikassa kuvassa niin ihmeellinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia käsittelen adobe photoshop cs6 + pöytä + josku näyttö.

   Poista
 2. Tuota... nyt on pakko kysyä. Oletko itse saanut näyttelyistä sitten loisia josta johtuis tämä loispelkoisuus? Tai onko joku Suomessa ylipäätään saanut loisia näyttelyistä tuliaisiksi? Meininki on hieman eri ulkomailla mut Suomen puolella en oo tuollaisista kuullut. Lisäksi kohta "Loisia kuhisevan kanin saa tosiaan viedä näyttelyyn" ei todellakaan päde esimerkiksi SKY:n näyttelyihin. Ihmeellistä että pitää lietsoa hysteriaa ja vielä levittää valheellista tietoa. Ote SKY:n näyttelysäännöistä: "Mikäli näyttelyyn saapumisen yhteydessä pystytään osoittamaan, että kanilla on vakava vamma,
  sairaus, loisia tms., sitä ei tule päästää näyttelyalueelle."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös LeKan sivuilta löytyi seuraava maininta: "Sairasta kania ei saa viedä näyttelyyn kanin itsensä eikä muiden kanien vuoksi. Kanien yleisimmät sairaudet ja loiset ovat herkästi tarttuvia kanista toiseen."

   Poista
  2. Kyllä sieltä juurikin loiset ovat tulleet, enkä ainoa ole. Mun yksi ystäväni aina vuoden lopussa häätää kaikki kaninsa, koska haluaa silti käydä näyttelyissä. Rahaahan se vie, mutta ainakin saa harrastaa ja pidettyä loiset edes hetkellisesti poissa.
   Minusta loisista on hyvä olla tietoinen ja niistä on kerrottava eteenpäin, koska itse en esimerkiksi muutamiset vuodet sitten vielä tiennyt näistä. Sen seurauksena sain aika pahaa noottia estepiireissä, koska siellä ei siedetä loisia ollenkaan. Mä en tiedä mitkä on näyttelypuolella nykyisin meiningit, mutta siitä ei ole kauaa, kun muutama sky:n virallinen kasvattaja nauroi päin naamaa, ettei mitään loisia kaneilta tarvitse häätää, koska ne eivät vaikuta kaniin millään tavalla, eivätkä he todellakaan aio omiltaan häätää, turhaa ja maksaa liikaa. Minä taas menen omalla perjaatteellani, en halua että omilla kaneilla on loisia, koska loinen on aina loinen. Tämä seuraa myös siihen etten itse todellakan voisi ikinä kuvitella olevani niin vastuuton, että esim. luovuttaisin kasvattejani etenpäin, joilla on loisia, sillä nämä kasvattajat juuri tekevät tätä, eivätkä edes mainitse kanilla olevan loisia.

   Musta olis todella mukavaa, jos vähintään pet-näyttelyissä voitaisiin suorittaa loisratsioita. Näin myös kokemattomammat osaisivat häätää loisensa ja ne jotka eivät jaksa häätää loisia, pysyisivät poissa levittämästä niitä ja näin mahdollisuus saada näitä ötöjä olisi pienempi. :)
   Yhtäkään kertaa en ole nähnyt tai kuullut, että näyttelyissä olisi puututtu loisiin. Tietysti olen nyt parisen vuotta ollut poissa näyttelypuolelta, voin vain toivoa, että asiat olisivat nyt toisin ja tämä ei vain ole kantautunut korviini..

   Poista
  3. Sulta tais mennä mun pointtini ohi tosi lujaa. On asiatonta kirjoittaa, että näyttelyihin saa loisia kuhisevia kaneja viedä, koska säännöt ne selkeästi kieltää. Yhtä hyvin voisin itse todeta, että mä en vie kaneja estekisoihin, koska loiset. Kyllä sielläkin säännöt loiset kieltää, mutta tehdäänkö siellä sitten paljonkin niitä loistatsioita? Ei minun tietääkseni.

   Loiset on riski jonka jokainen kaninsa kotipihasta kuskaava ottaa. Näyttelyissä loiset toki leviää jos on levitäkseen, senhän nyt luulis jokaisen ihmisen tajuavan. Itse tartuin tähän, että yleistät ja mustamaalaat näytteöypuolta siitä, että näyttelyijin SAISI viedä kaneja, joilla on loisia. EI SAA. Ei todellakaan.

   Ulkomailla nää loiset on yleisimpiä mutta vielä en oo Suomessa loistapauksesta näyttelypuolella kuullut, ja hyvä niin, toivottavasti näin on jatkossakin. Sitä en tiedä mitä joku yksittäinen henkilö on sinulle joskus sanonut, mutta yhdistyksen virallinen mielipide, ja SÄÄNTÖ, on se, että loisista on nollatoleranssi. Sen nyt luulisi jokaisen tajuavan ilman sääntöjä lukemattakin, ja ja mikäli asia on jostakn syystä kuitenkin epäselvä, tulisi faktat tarkastaa ennen kuin tuo omat "faktansa" esille näinkin ehdottomana ja julkisesti kaikkien nähtäville.

   Poista
  4. Sinun mielipitesi on täysin omasi ja yhtälailla minun mielipiteeni omani, joka perustan täysin omakohtaisesti koettuun kokemukseen. Minä tuon blogissani juuri ne omat mielipiteeni esille, kannustan myös muita tekemään nän, sillä yhtä ja ainoaa mielipidettä ei vain ole olemassa. Sinuna en hätkähtäisi liikaa yhden ex näyttelyharrastajan mielipiteestä, koska se on vain yksi monien, monien mielipiteiden joukossa. Toivoisin kuitenkin jokaisen ihmisen kunnioittavan sitä jokaisen täysin omaa näkemystä asioista, mutta myös olemaan sopivan kriittinen, sillä omaa mielipidettä ei kannata luoda jonkun toisen ihmisen mielipiteen pohjalta. (seuraava kommentti yleiseltä pohjalta)Suomalaisilla on hyvin ikävä piirre latistaa suoralta kädeltä toisen mielipide, jos se ei vastaa omaa näkemystään. Näin ei minusta saisi olla, kommentoida saa ja omaa mielipidettää on myös tuotava esille, mutta hyökäävästi latistaa ei.
   (kommentti sinulle, joka et halua/uskalla omalla nimellä kommentoida)Sinä vetoat sääntöihin ja niihin minkäkin josku vielä jaksoin uskoa, mutten enään, sen takia kommenttisi ei vakuuttanut minua. Tämän takia toin edellisessä kommentissani esille enemmän perusteluita, mistä oma mielipiteeni juontaa, minulle on kuitenkin aivan sama vakuuttivatko ne sinut. Sillä kunnioitan myös sinun omaa näkemystäsi asiasta, johon olisin voinut joskus kenties samaistuakkin.

   Poista
  5. Ei, et selkeästi edelleenkään ymmärtänyt mitä ajan takaa (voi olla että esitän asian epäselvästi). Tottakai saat esittää mielipiteesi miten haluat, mutta kyse on siitä, että kerrot sellaisia asioita faktana, joilla ei ole faktapohjaa. On asiatonta kirjoittaa, että jotain saa tehdä, vaikka säännöt sanoo aivan päinvastaista. Kyse ei ole sinun henkilökohtaisista kokemuksistasi, vaan mustasta valkoisella. Saat olla varovainen kaniesi kanssa, saat kannustaa muita myös samaan, saat vaikka olla sitä mieltä että loisia kuhisevia kaneja on kaikki näyttelyt täysi, mutta et voi sanoa, että niitä loisia kuhisevia kaneja SAA viedä näyttelyyn. Kun ei saa. Se ei ole mielipidekysymys, se on valheellista tietoa.

   Tässä ei ole kysymys minun mielipide vs. sinun mielipide asettelusta, ei todellakaan.

   Poista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni