keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Ostoksia kaneille ja visitti Suomeen

Ennen Norjaan lähtöä vingutin kesän tiliä ostaen kaikkea tarpeellista kotiin. Saga ja mutsi onkin nyt viimeiseen kuukauden saaneet vastaanottaa mun tilaamia paketteja. Nyt Suomeen tulon jälkeen onkin ollut hurjan jännää availla ja katsoa mitä sitä onkaan tullut ostettua. 
Jo ennen kuin mun matka alkoi, tein suuremman sapuskatilauksen Zooplussalle. Sieltä tilasin parit vessalaatikot, 40 kipaletta herkkutikkuja ja 100kg mysliä kaneille. Viime viikolla oli tullut lisää sapuskaa nimittäin 125kg edestä Bello pellettiä Ruotsista. Jossain välissä oli tullut myös toinen tilaus Ruotsista ja se sisälsi mitä ihanimpia Akitakippoja. Tilailin noita jo kesällä pienen erän ja osalla mun kaneista on Norjassa noita kippoja käytössä. 

Meillä on ollut viis vuotta kaneilla sapuskana Rabbit Royale, kaura, Hobby Plus sekoitusta ja se on ollut mitä mukavinta syöttää. Ruokintahan onkin se kaiken a ja o, se on ratkaisevin millä sen kanin saa pidettyä hyvässä kunnossa. Jos ruokinta pissii, sen näkee kanista jo kauas. Miksi siis vaihdan nyt toimivan pois? No, ajattelin katsoa jos taas vähän edullisemmalla setillä sais samaa tulosta. Näillä uusilla sapuskoilla otetaan nyt se 6kk kokeilu ja siinä pitäisi nähdä toimivatko ne vai ei. Kaiken järjen mukaan pitäisi, mutta aina on hyvä varautua kaikkeen kanien kanssa. Tästä lähtien meillä tosiaan syödään Belloa ja Eggersmann mysliä. Talvisin lisänä kauraa ja toistaiseksi hetken aikaa Hobby plussaa, jota löytyy vielä muutama säkki varastosta.
Kippoja tuli taas vastaavasti tilattua talvea varten, sillä niissä vesi ei ehdi jäätyä kovinkaan nopeasti. Lisäksi noista riittää myös kuljetuslaatikoihin juomakipoiksi.
Vessalaatikoista en laittanut kuvaa, mutta niistä yks mulla on Norjassa Zedillä käytössä ja loput kolme täällä Suomessa. Herkkutikkuja on enää jäljellä puolet, eli 20kpl, koska hemmottelin ja annoin niitä kaikille lähtiessäni. Nuo loput ajattelin säästää jouluun, kun sillon voi varmasti antaa vähän spesiaalia kaneille.


Hobby plussaa ja Eggersmann mysliä
Tällä hetkellä ollaan vasta totuteltu Eggersmanniin, tutun kauran ja Hobby plussan seassa. Pian päästään mukaan lisäämään myös Bello!


Kanit oli aivan ihmeissään kun pölähdin kanilaan tiistai aamulla seisemän aikaan. Ensinnäkin ihmetystää toi se, että niille tultiin antamaan ruokaa melkein kolme tuntia normaalia aiemmin ja toisekseen "kuka hitto toi on?". Illalla muo ei enää vierastettu niin paljon, mutta aamulla sain kyllä hyvin paljon ihmetystä. Sen huomas siitä, kun vanhemmat kanit ei lähteneet syömään mun ollessa kanilassa, seurasivat vain silmäkovana mitä tapahtuu. Nuoret jotka ei muo vielä niin hyvin tunne, eivät olleet moksiskaan, hyvä jos huomasivat edes eri naaman ruokkineen ne.
Tänään kävin aamusta nopeasti hoitamassa asioita ja sen jälkeen olen tainnut vain pupuilla. On niin hauskaa olla käymässä kotona ja moikkailla kaikkia kaneja pitkästä aikaa. Niitä on hoidettu todella hyvin ja kaikki niin pirteinä. Kanilassa olessa tuli napattua vähän kuvia, sen jälkeen hypyteltyä ja otettua videoita. Suunnittelin ensin, että olisin toteuttanut kunnon treenivideon, mutta tällä hetkellä mun läppäri, jolla yleinsä laitan kuvia ja videoita, on Norjassa. Onneksi mulla on nyt mun kaverin pöytäkone sentään käytössä, mutta sen kanssa olen vähän vielä vaiheessa mm. kajarit puuttuu ja näytön väriasetukset työnalla. Siksi videot tulee täysin äänettöminä ja kuvien väreistä en ole täysin 100% varma. Tällä kuitenkin nyt mennään tämän postauksen ajan, seuraavaa tulee sitten taas läppäriltä, kun pääsen sen ääreen.


Suomeen lensin ma-ti yöllä ja kotona olin noin kahden aikoihin. Varmaan pienestä stressistä johtuen en saanut sitten millään unta ja lähempänä neljää meinasin jo, etten nuku ollenkaan. Uni lopulta tuli, mutta kuuden aikaa kellonsoidessa olisi tehnyt kyllä vaikka ja mitä, jos olisi saanut nukkua edes vähän lisää. Unisinsilmin suuntasin kanilaan, pupujen hoito, Freya boksiin ja suunta kohti Nurmijärveä. Perillä odotteli kaksi ihanaa kania ja Tiia, joka tosiaan on vanhoja estekani-ihmisiä. Ollaan Tiian kanssa jo pitkään juteltu hänen Hollannista tuoman belgianjänisuroksen astutuskäytöstä ja nyt vihdoin päästiin toteuttamaan tämä suunnitelma. Benkusta olen nähnyt vain upeita kuvia, mutta livenä se oli vielä upeampia! En malta millään odottaa, että Freyan ja Benkun poikaset syntyvät, sillä noiden kahden luonteet ovat aivan kultaa! Samalla kun vaihdettiin kuulumisia pääsin näkemään toisen Tiian kanin, eli ruotsalaisen kääpiöluppa uroksen Nipan. Tätä herraa tullaan mahdollisesti myös käyttämään estekanikasvatuksessa, mutta siitä lisää sitten myöhemmin. 
Freya on nyt lauantaihin saakka Tiialla, kunnes käyn sen hakemassa. Paljon hommaa luvassa tuleville päiville, että todennäköisesti vasta maanantaina saa vähän hengähtää. Tosin ti yöllä taas mentävä, sillä lähtö kentälle ja takaisin Norjaan!


8 kommenttia:

 1. Mites tuo maitojauhe bellossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaan merkeistä sitä on käytetty, jotta proteiiniarvot saatu ylös. Samaan tapaan kun osasta kaninruuista löytyy kalajauhoa ja toisista taas antibiootteja. Parhaan ja sopivimman satsin saisi, kun itse tekisi.

   Poista
  2. Vitsi noi kupit on makeen väriset! Loki hyppii niin nopeasti ja hienosti , voi että :)

   Poista
  3. Mutta miten se voi kuulua kanin ruokavalioon? itse lopetin kys. merkin ostamisen kun luin asiasta.

   Poista
  4. Kiitos Amanda!
   Anonyymi, perjaateessa paras ruokavalio olisi se mahdollisimman luonnollisin, eli lähinnä tuoretta, mutta harvalla on siihen resursseja. Pelleteissä taas ei tunnu löytyvän mitään yhtä hyvää, kun kaikissa on joko liikaa jotain tai sitten jotain täysin ylimääräistä. Tästä syystä ollaan tykätty jo monta vuotta mixata se sopivin ruoka, eli ei syötetä mitään yhtä pelkästään vaan omia sekoituksia, joissa sekoitussuhteilla saa sen sopivimman satsin.

   Poista
 2. Haha ja mä luulin että se oot sä ketä oot tossa viimesessä kuvassa :'D (siis kun kattoi nopeasti) ja sit ihmetteli että kui maijalla on yhtäkkii noin pitkät hiukset Xd

  VastaaPoista
 3. Mistä nettikaupasta tilasit nuo kupit? Oon tosi kauan ettinyt tuon tapaisia kuljetuskoppaan matkalle, nimittäin meidän pupu saa aina kaadettua vesikuppinsa, oli se sitten kuinka painava tahansa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gnagarbodenilta olen aina ostanut, mutta on noita kanssa monella muullakin myynnissä. Kannattaa googlailla mistä saa halvimmilla posteilla, Gnagarbodenilla on aika kalliit, jos vaan muutaman tilaa. Tosin toinen on jos käy hakemassa, ostaa paikan päältä vaikka näyttelystä.

   Poista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni