KanilaLavella's kanila sijaitsee pientilalla Varsinais-suomessa, kauniin luonnon keskellä. Kanilana toimii ulkorakennus, joka on entinen lampola. Kanilarakennusta aloitettiin kunnostamaan vuonna 2012 ja sitä kunnostetaan sitä mukaan kun sille on vain aikaa. Kanilassa asuu omien kanieni lisäksi pikkusiskoni pieni kanilauma.
Kanilan ulkopuolelta löytyy kaksi varastoa, jossa säilytetään mm. ylimääräisiä tehdashäkkejä, aitaverkkoja, puruja ja esteitä.

Ulkoilu

Pihalta löytyy paljon ulkoaitauksia, joissa varsinkin kesällä kanit ulkoilevat paljon. Eniten käytössä ovat kompostikehikkoaitaukset, mutta myös muitakin aitauksia tulee käytettyä. Kanit ulkoilevat kesällä lähes päivittäin, yleeinsä aamulla tai illalla, jolloin ei ole liian kuuma. Harvoin kaikki kanit ovat samaan aikaan pihalla, yleinsä vain puolet kanilasta.
Ulkoaitauksista löytyy lähes kaikista muovinen putki, piilopaikkoina huopa/peitto/kangas tai pieni mökki.
Ulkoilen paljon myös yksittäin kanien kanssa, silloin tulee huomioitua sitä yhtä kania ja varsinkin tutustuttua uusiin ja nuoriin kaneihin. Ulkoillessa yhden kanin kanssa valokuvaan myös samalla. Tuntuu että minulla pidempään olleet kanini ymmärtävätkin, että kameran edessä on hyvä edustaa.
Talvella kanit eivät pääse kuin yksi kerrallaan ulos, minun kanssani. Siispä talvisin(ja tietysti myös kesällä) saavat kanit ulkoilla kanilan puolella, kylläkin vain yksi kerrallaan tai mahdollisen kämppä porukan kanssa.

Kanila

Kanilana toimii ulkorakennuksen vanha lampola pääty. Kanilan yläpuolella on parvi, missä säilytetään olkia ja heiniä. Kesällä kovillakin helteillä kanila pysyy viileänä, niin ettei kaneille pysty tulemaan kuuma. Talvella kanila pitää hyvin lämmön sisällä, kuitenkin kovilla pakkasilla saattaa mennä miinuksen puolelle ja pullot jäätyä. Silloin käyttöön otetaan patteri, joka pidetään kanien ulottumattoimissa.Kopit ja niiden sisältö


Tällä hetkellä puukoppeja löytyy yhteensä 27, joista 11 kunnostettu 2014 keväällä. Lisäksi löytyy tehdashäkkejä n. 10kpl, jotka eivät ole yleensä käytössä.

Puukoppeja löytyy seuraavan kokoisia:
- kaksi 100cm x 80cm
- viisi 120cm x 80cm
- neljä 140cm x 80cm
- kuusi 120cm x 100cm
- viisi 160cm x 80cm
- kolme 155cm x 70cm

Kaikista kopeista löytyy joko puinen mökki, pahvilaatikko, tai 1-3 tasoa, joiden alle ja päälle voi mennä. Jokaisesta kopista löytyy ruokakuppi ja juomapullo. Kopeista joissa on poikasia, löytyy muovisia tunneleita.

Kopeissa käytetään kuivikkeena purua. Alimmissa kopeissa on käytössä myös matot, maton ja lattian väliin tulee purukerros ja toinen vielä maton päälle. Vain muutamilla kaneilla on käytössä vessalaatikot ja ne ovat näillä kaneilla hyvässä käytössä. Suurinosa kaneista tekee jätökset tiettyyn nurkkaan ja pitää muun kopin siistinä. Tämä helpottaa paljon siivoamista.

Kopit siivotaan kesällä kolme kertaa viikossa ja talvella kaksi kertaa. Yhden kerran viikossa otetaan koko koppi, toisella/toisilla otetaan vessalaatikot/-nurkat tai koko koppi jos on tarve. Siivouksen yhteydessä, putsaillaan myös ruokakupit ja tarvittaessa juomapullot. Kanilan lattia lakaistaan mujuista ja viileää lattiaa peittävät matot puhdistetaan pihalla. Suuri lauma saa parissa päivässä jo kanilan lattian täyteen heinää, purua ja papanoita.

Ruokinta

Ruokinta tapahtuu aamulla ja illalla.
Pellettinä toimii Rabbit Royale, kaura sekoitus, tätä kanit saavat aamulla ja illalla. Keskikokoinen aikuinen kani saa päivässä noin 1dl pellettiä, imettävät naaraat ja pienet/nuoret poikaset sitten enemmän.
Kaneille lisätään heinää aamulla, illalla, joskus päivällä. Niin että heinää on aina tarjolla. Heinä tehdään omalta pellolta, mutta suurin osa kuitenkin ostetaan tutuilta. Vuoden alussa aina arvioidaan määrä mikä tarvitaan, koko vuoden heinät eivät mahdu meille, mutta lisää otetaan sitä mukaan kun tilaa vapautuu.
Vettä kaneilla on aina tarjolla juomapulloissa. Kanilassa ei ole toimivaa vesipistettä, siispä vesi tuodaan sisältä kanilaan kastelukannuissa tai isossa vesikanisterissa.
Tuoretta kanit saavat kesällä pihalta. Jo ulkoillessa ne syövät paljon, lisäksi tulee myös kerättyä mm. voikukkaa. Joskus myös kesällä saavat porkkanaa, omenaa tai banaanina. Loppu kesästä kanit saavat mässäillä pihan omenapuiden omenoilla, joita tulee paljon. Talvella tulee syötettyä paljon porkkonoita ja myös omenaa silloin tällöin.


 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni