maanantai 16. syyskuuta 2013

Kanien silmät, silmien värit ja pään heijaus

Juttua pienesti kanien silmistä ja niiden väreistä.

Kani näkökyky

Koska kani on saaliseläin, sen silmät on kehittyneet erottamaan pienenkin liikkeen ympäristöstä. Päälaen molemmin puolin olevien hieman ulkonevien silmien ansiosta kanin näkökenttä on lähes 300 astetta. Kanit eivät näe maailmaa yhtä kolmiuloiteisena kuin me, syvyysnäkö niillä on huono. Tämän vuoksi etäisyyksien arviointi on heikkoa, siksi ne elävätkin paljon muistin ja muiden aistien varassa.
On hyvin mahdollista että kani näkee jotkin värit. Silmissä on kahdenlaisia soluja tappi- ja sauvasoluja. Tappisojujen tehtävä on vastaanottaa eri värien aaltopituuksia. Ihmiseltä löytyy kolmea eri tappisoluja, jotka vastaan ottavat punaisista, sinisistä ja vihreistä valon aallonpituuksista.
Kanilla on vain kahdenlaisia tappisoluja, eli se pystyy vastaan ottamaan vain sinisiä ja vihreitä aallonpituuksia.

Kanin silmien värit

Kanin väri määrää silmien värin.

(D) Ruskeasilmäisuus esiintyy suurimmalla osalla väreistä. Se taittaa normaalisti valoa, eikä heijastu eri valoissa. Ruskeita silmiä voi olla erisävyisiä tietysti hieman tummempaa ja vaaleampaa, mitään radikaaleja eroja ei ole. Kuvan kani on väriltään keltamusta japanilainen otter.

(dd) Siniharmaasilmäisyys eriintyy väriltään sinisävyisillä kaneilla, väri voi muutamilla asteilla vaihdella kaneilla. Silmän väri taitaa normiilisti valoa, eikä heijastu eri valoissa. Kuvan kani on väriltään punavahvisteinen raudansininen.

(Xx) Sinisilmäisyys eroaa selkeästi siniharmaastasilmän väristä. Sinisilmäisyys tulee kanille kun x-geeni vaikuttaa silmän alueella. Silmät voivat olla myös sinikirjavat, jolloin X ja x vaikuttavat silmässä erikohdissa. Sinisilmäisyys ja sinikirjavat silmät ovat yleisiä kaneilla joilla on värissään x-kirjavuus. Sinisilmäiset kanit taittavat valoa normaalisti, eivätkä heijastu eri valoissa. Kuvan kani on keltamusta japanilainen perhonen x-kirjava ss.

(aa-,an-) Punasilmäysyys esiintyy valkoisilla ps, venäläisillä ja lutinoilla. Jostain kumman syystä ihmiset pelkäävät ja karttavat punasilmäisiä kaneja, olettaen myös että ne ovat lyhytikäisempiä ja sairaampia. Tämä on kanien kohdalla täyttä potaskaa. Punasilmäisillä kaneilla on vähemmän pigmenttiä silmässä ja tällöin valo taittuu eritavalla. Ne elävät ja ovat yhtä terveitä kuin mikä tahansa muun silmänväripigmentin omaava kani. Kuvan kani on väriltään soopelinruskea (venäläinen).

(am-) Rubiinisilmäisyys eli osittain albiino/punasävyinen. Olen huomioinut että tämä silmän väri on selkeästikin vähiten ihmisten tiedossa. Rubiinisilmäisyyttä esiintyy kaikilla kaneilla jotka ovat väreiltään esim. soopeleita tai ruskeita, egernejä, kaneleita jne.. Eli jos kani on vaikka väriltään raudansinisoopeli se on silloin rubiinisilmäinen. Tai jos kani on väriltään egern otter x-kirjava, se on silti rubiinisilmäinen. Rubiinisilmäisyyden huomaa parhaiten kun kanin silmä heijastuu punasävyisenä tietyissä valoissa, en tarkoita salamanvaloa. Kuvassa ruskea otter, jossa rubiinisimäisyys näkyy heijastuneena.

Kuvissa ruskea otter ja sinisoopeli white normaalissa valossa. Silmien väri on tosiaan pohjavärin mukainen(ruskea, siniharmaa tai sininen) siinä vain on lisänä rubiinisilmäisyys, joka näkyy vain kuin valo heijastuu tietyllä tapaa silmään.

Pään heijaaminen - Scanning

Punasilmäiset ja rubiinisilmäiset, eli punasävyiset silmät omaavat kanit. Koska punasävyisissä silmissä on vähemmän pigmenttiä, valo taituu niihin eri tavalla. Viemällä päätä edestakaisin kani auttaa aivojaan tarkentamaan ympäristön paremmin. 
Todella, todella monet ihmiset säikähtävät kun kani heijaa päätään edestakaisin. Se tosiaan voi näyttää joskus hurjalta, mutta todellisuudessa kani vain scannaa ympäristöään. Kani ei ole millään tavalla sairaampi, sillä vain on vähemmän pigmenttiä silmässä. Pään heijaaminen täysin normaalia puna- ja rubiinisilmäisille kaneille, turha säikkyä sitä.

8 kommenttia:

  1. Asiallisia tekstejä tullut! Tykkään :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä teksti ja tosi havainnollistavat kuvat :-)

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia, olen pitemmän aikaa haaveillut tämän toteuttamisesta. Pientä laajempaa ja simppeliä tietoa, jotta mahdollisimman moni saisi tietoa irti tekstistä.
    Tosiaan myös halusin nostaa tuon punasilmäisyyden ja heijaaminen myös esille, niitä kun kummaksutaan ja yleistetään liikaa sairaaksi. Vaikka sitä se ei ole. :)

    VastaaPoista
  4. Haaste! http://siisinkarvakorvat.blogspot.fi/2013/09/kesainen-haaste.html

    VastaaPoista
  5. Hyvä teksti! :) Iteki joskus aikanaan olin aivan ihmeissäni ku näin ekan kerran heijaavan pupun... Selvis sitte mistä johtuu. :D
    Oon nähny myös pitkäkarvaisen kanin heijaavan päätään, jolla on "tukka silmillä". Ei mielestäni ollut edes punaisuutta silmissä, olisko vaan koittanu nähdä paremmin hiuksiensa läpi...

    VastaaPoista
  6. Manda/ Kyllä ei punasilmäisekin voivat heijata päätään, varsinkin uudessa/vieraassa ympäristössä. Tätä sattuu kuitenkin todella harvoin.
    On muuten sinun jostain petsie tekstistä tuo lainaus kanin värinäöstä. ;)

    VastaaPoista
  7. Eikös sinisilmäiselläkin voi olla rubiininsävyä silmissään? Mulla oli aikoinaan monta sellaista valkoista ss leijonaa, joiden silmät eivät olleet kirkkaan siniset niin kuin ois pitänyt. Mä aina ajattelinkin, että se silmien väri tulisi läpi soopelin värisiltä sukulaisilta.

    VastaaPoista
  8. Koi/ "Silmien väri on tosiaan pohjavärin mukainen(ruskea, siniharmaa tai sininen) siinä vain on lisänä rubiinisilmäisyys, joka näkyy vain kuin valo heijastuu tietyllä tapaa silmään."

    "Rubiinisilmäisyyttä esiintyy kaikilla kaneilla jotka ovat väreiltään esim. soopeleita tai ruskeita, egernejä, kaneleita jne.. "

    VastaaPoista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni