torstai 24. joulukuuta 2015

Joululahjan aika!


Aivan ensimmäiseksi haluan toivottaa jokaiselle todella iloista joulua! Mulla joulu ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä ensimmäisen kerran herätessäni aamulla kärsin aivan hirveää migreeniä. Kanien ruokinnan jälkeen nukuin melkein kahteen asti, jonka jälkeen valoherkin silmin ja jomottavan pään kanssa toteutin joulusiivon kanilassa, olin kanien kanssa ulkona ja lopuksi tietysti tarjosin kaneille kuusenoksia ja porkkanoita.
Päivä oli todella kaunis ja säältään hyvä, toivottavasti tulevat päivät tulisivat olemaan yhtä nättejä!Tänä vuonna olen väkertänyt kaikille kilpailijoille ja kilpailemisesta kiinnostuneille joululahjan. Olen pitkään toivonut, että Suomessa otettaisiin myös käyttöön klassausvihko, mutta vielä en ole mennyt tämä ehdotus täysin läpi. Muissa pohjoismaissa klassausvihko annetaan aina yhdistyksen toimesta kisaavalle kanille. Klassausvihkoon tuomari merkitsee aina kilpailun lopuksi kanin tulokset ja allekirjoittaa tiedot pitäviksi. Vihosta jokainen kilpailija voi seurata paperillisesti missä luokassa kani kilpailee, paljon sillä on klassauksia, kuinka se on pärjännyt missäkin kilpailussa ja kuka kanin on tuomaroinut. Klaasusvihko pysyy kanilla koko sen kisauran ajan, eli jos kani vaihtaa omistajaa, vihko siirtyy uudelle omistajalle ja vihosta omistaja näkee kaiken tarpeellisen voidakseen jatkaa kilpailemista.

Olen tehnyt nyt yhden version klassausvihosta, jonka kaikki halukkaat voivat ottaa kanilleen/ kaneillensa käyttöönsä. Jos moni innostuu tästä ja tämä koetaan toimivaksi, voimme ehkä nähdä vielä sen päivän, kun jokainen kilpailija saa ihan yhdistykseltä omalle kanilleen klassausvihon.
Siihen saakka teemme kuitenkin sen itse!

Tämän linkin takaa löydät sivulle, josta voit kopioida kaiken tarvittavan. Olen tehnyt sinne erilaisia värivaihtoehtoja klassausvihoista, voit valita niistä sen, mikä on sopivin juuri sinun kanillesi!

Näin aloitat klassausvihon tekemisen

Aloita vihon tekeminen kannesta. Voit valita sivulta jonkun tietyn värisen pohjan, tehdä sen itse tai tulostaa värittömän(valkoinen) väripaperille. Vihkoon voi liittää etu- ja takakanteen kuvia kanistaan joko ennen tulostusta tietokoneella tai tulostuksen jälkeen liimaamalla. Kansi kannattaa ehdottomasti tehdä vahvemmalle paperille!
Kun olet tulostanut kannen, tulosta sen toiselle puolelle sanalliset selitteet, voit myös liimata nämä takakanteen.

Seuraavaksi tulosta kanin klassaus- ja sertitietolomake. Tulosta sen taakse kilpailutietolomake.
Tämän jälkeen tulosta kaksipuolisia kilpailutietolomakeita niin monta, kuin koet kanillesi tarvitsevan. Yhdessä lomakkeessa on aina 25 kohtaa, tulostin esimerkki kanin vihkoon kolme kaksipuolista kilpailutietolomakesivua.

Klassausvihon kasaaminen

Taittele sivut ja kansi puoliksi, kasaa ne vihoksi, niin että kansi on ensin, sen sisään paperi jossa on klassaus- ja sertitiedot, näiden jälkeen tulevat kaikki kaksipuoliset kilpailutiedot.

Jos sinulla on mahdollisuus nitoa sivut kiinni, käytä sitä vaihtoehtoa. Sivut voi myös laittaa kasaan rei'ittimellä tai jollain toisella haluamallaan tavalla. Minä ompelin oman klassauvihkoni kasaan.
Jotta sivut pysyvät yhdessä, laitoin ylä- ja alareunoihin klemmareita.

Käytin ompelemiseen kestävää lankaa ja paksua neulaa.

Tein neulalla reiät valmiiksi n. 1,5cm välein.

Sitten leikkasin n. metrin mittaisen langanpätkän ja lähdin pujottelemaan sitä rei'istä.

Lopuksi päättelin langan.

Näin Milanin klassausvihko on kasassa!Näin käytät klassausvihkoa


Klassausvihon kanteen kannattaa laittaa kanin nimi, tunnistetietoja ja vähintään oma nimi, jos vihko katoaa, se löytää näin toivottavasti takaisin luoksesi.

Vihon ensimmäiseltä sivulta löytyy heti esimääisenä kanin klassaustiedot. Tähän täytät aina vähintään päivämäärän milloin kanisi on mennyt radan puhtaasti tai yhdellä virheellä, kun yksi osio on täynä, tiedät, että kanisi on klassautunut ulos luokasta ja alat kilpailemaan seuraavan sarakkeen luokkaa. Kun kaikki sarakkeet ovat täynä, kanisi on klassautunut eliittiin.

Toisena on pituus- ja korkeushypyn klassautiedot. 1.1.2016 kanit keräävät myös pituudesta ja korkeudesta klassauksia. Klassauksen saa pituudesta kun on hypännyt ei eliitti pituudessa kolme kertaa 160cm tai enemmän. Korkeudessa taas saat klassauksen, kun olet hypännyt 60cm tai enemmän.

Kolmannessa kohdassa on serti tiedot, eli kun kanisi on eliitissä ja voittaa luokan, täytät tähän osioon tiedon sertin saannista. Kun esim. pituuden kaikki kolme kohta on täynä(kolme sertiä), tiedät kanisi olevan champion.

Vihon muilta sivuilta löytyy lomakkeet, mihin saat täytettyä tietoja kanisi kanssa jo kisatuista estekilpailuista.
Vasemmalle sivulle täytät mikä kilpailu on ollut kyseessä, millä ajalla/ajoilla ja virheillä kani on mennyt. Lopuksi sijoitus ja jos haluaat, niin mainitsee myös kuinka monen kanin joukossa. Tämän jälkeen jatkat toiselle sivulle, merkitset millä radalla kani hyppi, missä luokassa ja jos on eliittiluokassa ansainnut juuri kyseisessä kilpailussa jonkun tittelin, merkitset myös sen. Lopuksi kirjoita kuka tuomari on tuomaroinut kanisi, jos nimi ei mahdu, lyhennä se.

Vihko on sovellettu muiden pohjoismaiden käytössä olevista vihoista. Laittakaa tulemaan ihmeessä palautetta ja kysykää jos on kysyttävää!

8 kommenttia:

 1. Mahtavaa että toteutit tuon muittenkin käyttettäviksi selkeillä ohjeilla varustettuna, kiitokset siitä. :) Ja hyvää joulua teillekin! <3

  VastaaPoista
 2. tuon tapainen klassausvihko oli itseasiassa käytössä sky:llä silloin kun sek ja sky erkanivat eri yhdistyksiksi. annettiin tosiaan yhdistyksen toimesta kisojen aluksi uusille kaneille. tosin se oli vain a4 läpyskä taitettuna keskeltä, tuomari siihen aina kirjoitti jokaiselle osallistujalle kisan jälkeen mutta ei ainakaan silloin toiminut kun kaikki unohteli vihkojaan / tuomarit unohtelivat jne :D toivottavasti tämän saisi toimimaan, olisihan tuo selkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän noita on ollut, vaikka ja minkä näköistä, mistäkin suunnalta tullutta. Nyt olisi mukava saada tosiaan ihan vihkoa, jota käytettäisiin. Toivotaan tämän innostavan useampaa ja saataisiin sekin puolelta käyttöön. Tulee helpottamaan varmasti hurjasti kanin klassausten ylläpitoa, kun tänä vuonna taas liian moni kani kilpaili väärissä luokissa, kun klassaukuset _muistettiin_ väärin... :/

   Poista
 3. Oi miten hyvä idea, tuo kyllä helpottaisi suunnattoman paljon, varsinkin niitä joilla on paljon kaneja! :) Tuli muuten vaan mieleen et mikä tuo uusi eliitti pituushyppy on tai miten tosta saa nuita klassauksia? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös hyödyllinen niille, jotka vasta aloittavat tai kelle tahansa! Sillä tänäkin vuonna eniten väärin muisti klassauksia ne joilla oli vähiten muistettavaa, eli ei ole aina kiinni muistamisen määrästä. :)
   Koitin tuohon postaukseen tuota avata, jos ei ole vaikka kokouksessa ollut. Infoa tuosta tulee varmaan paremmin, kun syyskokouksen pöytäkirja on valmis.

   Poista
 4. On muuten hyvä idea! :) Kivan selkeät ohjeet tuon kasaamiseen olet tehnyt! :)

  VastaaPoista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni