sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Freestyle

Kesä tosiaan alkanut tohinalla ja se valitetattavasti näkyy myös täällä blogin puolella. Ikävästi hommaa vain on niin paljon, että aikaa ei ole päivittää erilaisia juttuja niin paljon ja niin useasti kuin haluaisi. Postauksia tulee siksi vain silloin, kun niiden toteutukseen siunautuu se pieni hetki.
Kulunut viikko on ollut taas raskas, joka päivä töiden jälkeen ohjelma on ollut viedä kanit pihalle, touhuta ja jatkaa remonttia kanilassa. Yhtenäkin päivänä otin kanit sisälle vasta yö myöhään ja nukkumaan pääsin reippaasti puolen yön jälkeen. Lomalla tälläinen ei hetkauttaisi, vaikka valvoisi aamuun, mutta kun kello soi ylös viideltä, se valvominen tuntuu. Harmittaa myös, kun ei ole pystynyt tekemään mitään sen ihmeempiä kivoja juttuja, valokuvaamaan, olemaan kunnolla kanien kanssa, treenaamaan nuoria esteillä tai katsomaan poikasia sen pahemmin. Onneksi tähän tulee nyt muutos, sillä eilen remontti edistyi niin pitkälle, että uudet asumukset olivat muutto kelpoisia! Ilman sen ihmeempiä juhlallisia kämppien avajaisseremonioita vippasin kanit uusiin asumuksiin. Remontti ollut nyt loppu vaiheessa niin täydellistä tuskaa ja *itutusta, että mikään ei ollut sen ihanampaa, kuin saada kanit vihdoin pois varakopeista ja samalla kanilaa fiksumpaan järjestykseen! Paljon laitettavaa noissa kopeissa riittää, monet kerrat olisin halunnut laittaa kuvia remontin vaiheista ja ehkä videotakin tehdä, mutta mitään materiaalia ei valitettavasti pahemmin ole. Kun asumukset ovat täysin valmiit kuvaan ja esittelen ne täällä blogissa. Toivotaan, että kanit eivät ehdi vielä tuhota niitä siiheksi.

Tässä postauksessa olevat kuvat mun on pitänyt julkaista jo varmaan pari viikkoa sitten, mutta sattuneista erinäisistä syistä ne tulevat vasta nyt. Nämä kuvat on tosiaan otettu ennen kuin saimme pienen kesävitsauksen tontillemme, nimittäin supi, jolla pentue ruokittavana. Shokkihan tämä omalla tavalla on, sillä täällä kaikki kanoista lähtien ovat vapaita kulkemaan ja nyt kaikki toiminta on hyvin rajoitettua ja valvottua eläinten kanssa. Onneksi supi homma on läheisten metsästäjien kanssa sen puoleen hoidossa, että pian saadaan toivottavasti taas rellestää tontilla miten halutaan. Osittain tästä ja tontilla juoksevasta kissa-armejasta johtuen en ole myöskään poikasia voinut kuvata vapaina. 
Kanilan nuoret kasvaa aivan hirmuista vauhtia. Tällä hetkellä löytyy lähes kymmenen lupaavaa nuorta esteille, mutta radoille ei niiden kanssa päästä. Kotona taas tuntuu, että ei koskaa endi hypyttämään, siksi kesällä kotona ei oikeastaan hypitä kanien kanssa, vain kisoissa. Harmittaa siis aivan vietävästi, koska potentiaalia noilla on niin hurjasti, paineita myös tuo se, että näyttöä niille pitäisi saada ennen kuin osallistuvat omalta osaltaan kasvatukseen. Muihin maihin tätä tilannetta on ollut todella vaikea selittää, sillä a) Norjassa virusta ei ole, b) Ruotsissa kisataan vaikka virusta on. Virus alueilla porukka kisaa vain omana lössinä, tai pahana aikana on kisaamatta kokonaan. Ja luonnollisesti ne alueet missä ei ole virusta kisaa omana, lopputulos niinkin yllättävä kuin: tauti ei leviä muualle. Suomessa tilanne on uusi, vasta kehitteillä miten toimitaan, sillä virus on nyt tänne tullut ja se ei tule enää poistumaan. Hurjan moni tuskin enää tämän jälkeen haluaa mennä kisaamaan Helsingin alueelle tai että sieltä tullaan muualle. Varsinkaan niinä aikoina, kun virus leviää niin ärhäkkäästi mitä nyt. Riskit nyt ovat vain liian suuret. Tämän kaiken keskellä siis pakko vain raivata aikaa, että edes kerran parissa viikossa ehtisi nuoria hypittämään kotona, jotta ne saisivat mahdollisuuden kehittyä, mutta esteet tulisivat myös tutuksi.
Zed ja Fereno ovat kumppanukset jotka tulivat juuri kisaikään, kun virus tuli Helsinkiin ja koko Suomi pistettiin kisojen puolesta kiinni. Kerran niitä taisin hieman hypytellä ja se oli kerta, kun opetin ne esteille. Alku viikosta oltiin jo siskon kanssa alkamassa ruokkimaan kaneja, kun innostuin ideasta, että ihan parilla esteellä noita kahta hypyteltäisiin. Tämä olis siis niiden toinen kerta ja jummi jammi molemmat menivät niin super kivasti! Ferenolla löytyi vahtia, mutta se käytti kroppaansa todella taidokkaasti. Zed meni alkuun hieman epävarmemmin, mutta sitten se lähti heittämään iloloikkaa samassa ja tekemään ihan hirmuisia hyppyjä esteiden yli! Tässä kohtaa nappattiin puhelimella muutama video. Video löytyy ihan postauksen lopusta ja siinä hieman siskon kanssa hypyttäjää vuoroteltiin, kun Sagalla nuo molemmat kädet hieman huonossa kunnossa.

Tänään kolmet kiinnostuneet tulevat Toften poikasia katsomaan ja pääsee hieman jututtamaan näitä kotiehdokkaita, eli hommaa riittää koko päiväksi. Illaksi ei pitäisi olla mitään ohjelmaa, eli tarkoitus olisi kuvata vihdoin kasvukuvat poikasista ja ehkä päästä myös hypyttämään kaneja! Toiveissa olisi päästä myös ensimmäisen kerran tällä viikolla ajoissa nukkumaan ja saada kunnon yöunet. Katsotaan miten käy!


Lavella's Loki "Loki"

Lavella's Äly ämpäriin Frede "Fereno"
(Lavella's) Voodoo Queen "Mei"

16 kommenttia:

 1. Hienosti hyppii videolla! Lokin neljäs ja viimeinen kuva ovat hassuja xd fereno ja mei ovat tosi kauniita! Samalla oottelen täällä että tulisi kuvia tai videoita sieltä kanilasta,ja tosi hyvä juttu että saitte tehtyä nyt aika paljon kanilassa!

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus ja kivoja kuvia(taas:D)! Hienosti hyppii myös tuolla videolla :)

  VastaaPoista
 3. Ja harmi että noi voikukat ovat suurimmaks osaks lähteneet pois :\ koska olisi saanut niin nättejä kuvia vielä kameralla jos olisi jäljellä niitä kukkia! Mutta onneksi tossa nyt pari voikukkaa huomasin kuvassa on! Oisko sulla mitenkään mahdollista kuvata jossain pellolla poikasia? Siis toi voi kuulostaa todella oudolta kysymykseltä, mutta tulisi varmaan nättejä kuvia niistäkin! Mitkä poikaset toftelta lähtee pois? Onko kaikki kanit varattu jo? Jos säästät yhden ianin tai pari niin aikoisitko jatkaa sen kanin kanssa tekemään poikasia jos vaan mahdollista olisi? :) ps: Hyvää kesää kaneille, sulle ja Sagalle! ♡.♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pellolla ei ole mahdollista kuvata poikasia, sillä kasvusto on niin suurta jo, että poikaset vain katoaisivat sinne. Parin ha pellolta olisi ikävä etsiä alle kilon poikasta..
   En tee mitään poikuetta, ellei siitä ole kasvatuksellisesti hyötyä. Eli tavoitteena on, että jokainen poikue on sellainen, että sieltä saa poikasen/poikasia, jolla jatkaa kasvatusta eteenpäin.

   Poista
 4. Mä en ole koskaan nauranut kanien kuville yhtä paljon kuin nyt! Voi Loki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loki on aika mainio iloloikkineen, että sai kyllä itsekkin hieman naureskella kuville!

   Poista
 5. Lokista on kasvanut kyllä upea! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hurjan komea poika ja niin on kyllä siskokin, harmi kun ei ole kisoissa päässyt nyt näkemään sitä. :/

   Poista
 6. Joo nauran itekkin lokin loikille! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja ilmeitä ja asentoja saanut kyllä aikaan :)

   Poista
 7. Tosi ihania kuvia "pikkuisista", etenkin Lokista ♥

  Ei sulla olisi heittää vinkkiä / nettisivua, missä olisi vinkkiä miten kannattaa aloittaa kania hypyttämään? Sellaisella olisi käyttöä, sillä meille on tulossa 3 kappaletta naaraita (sisaruksia), joiden kanssa tarkoitus aloittaa koti muodossa hyppääminen, mutta myös valjaissa kävelyttäminen. Tähän liittyen vielä kysymys: ei kai 400 metrin kävely ole Janille liian paljon?

  Tässä vielä kysymyksiä:
  - Voiko kaneja alkaa ottaa heti niiden tultua syliin (kun nehän totutetaan ihmisiin niin)?
  - Kuinka usein lyhytkarvaisia kaneja pitäisi harjata?
  - Voiko käyneille antaa jotain "pilalle mennyttä" ruokaa [tms], niin kuin porkkanan ja perunan kuoria?
  - Onko valjaiden toteuttamiseen mitään "määräaikaa", että voiko niitä heti alkaa pukea päälle ja pitää hetken jne.?
  - Saako kani syödä leipää missään muodossa?
  - Voiko kania ulkoiluttaa kaulapannassa [onko sellaisia kaneille?] vai pitääkö aina olla ihan valjaat?
  - Onko kaneille olemassa mitään vastaavaa nettisivua niin kuin koirilla KoiraNet ja hevosilla Sukuposti?

  Entä tuleeko mieleesi kertoa "kanittomalle" omistajalle kaneista? Nettiä ollaan tutkittu paljon; mitä saa syödä luonnosta yms.

  Jään odottamaan vastausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi!

   Suomen estekanit ry:n sivulla löytyy aika hyvin siitä miten aloittaa esteharrastus ja itse olen nyt aloittanut myös video sarjan esteille opettamisesta. Ensimmäiseen osaan on linkki muutamat postaukset taaksepäin. Lyhyesti koko esteharrastus menee niin, että kanilla kuin omistajalla pitää molemmilla olla aitoa kiinnostusta esteitä kohtaan. Kania varsinkin pitää täysin vapaaehtoisesti kiinnostaa hyppääminen, jotta estehyppy onnistuu. Omistajan taas tulee arvioida se, minkä tasoinen oma kani on, eikä mennä esim. liian haastavia esteitä.

   Muihin kysymyksiin vastaukset:
   - Uuden kanin kanssa on hyvä jo alusta pitäen opetella yhteiset käsittely tavat, vain näin kani ja omistaja pystyy oppimaan niihin.
   - Itse en harjaa, sillä turkki ei mene sotkuun tai takkuun.
   - Älä syötä sellaista, mitä et itsekkään pistäisi suuhun. Tämä pätee aika hyvin.
   - Kanin voi melkein milloin vain opettaa valjaisiin ja niissä kulkemiseen.
   - Voi syödä, mutta lähinnä harvoin ja herkkuna.
   - Kaulapanta kohdistaa liikaa vetoa kaulaan, eli sitä ei koskaan tulisi käyttää.
   - Joskus oli puput.net, mutta nykyisin lähinnä fb keskustelupalstat ja jo aika hiljentynyt kanit.fi.

   Tärkein muistaa, että kani on saaliseläin ja on hyvin vaistonvarainen sellainen. Eli kaikkea uhkaavaa tulisi välttää. Kanin hankintaa tulee harkita tarkasti, se, että pystyy sitoutumaan eläimeen n. 10 vuodeksi. Ja tietysti tärkein, ota vain sellainen kani, josta tietät mitä ja mistä se oikeasti on.

   Poista
 8. Osaapa sun kanit olla ulkona rennosti! Meillä ollaan ulkoiltu reilu parikymmentä kertaa, mutta koko ajan on hirveä hinku takaisin sisälle ja tosi varuillaan luikitaan lähimpään piiloon. Ympäristö on ihan rauhallinen ja lähes joka kerta ollaan oltu samassa paikassa. Muuten tuo kyllä on ihan superrohkea, mutta heti ulos jouduttua ollaan niin peloissaan että huhhuh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ovat niin tottuneet, että kanilan ympäristö on turvallinen. Sisäksi todella monet saavat mennä ja tulla kanilan ja pihan välillä valvotusti. Ja tietysti varmasti vaikuttaa myös se, että nuo luonnostaan ovat hieman tyhmänkin rohkeita menemään ja tutustumaan paikkoihin.

   Poista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni