sunnuntai 28. elokuuta 2016

Hieman kanien RVHD2 viruksesta

Keväällä 2016 tuli ensin epäilyt verenvuototaudin saapumisesta Suomeen ja sen jälkeen Eviran vahvistukset asiasta. Tämän jälkeen jokainen kanin omistaja on saanut varsinkin eteläisimmässä Suomessa olla varpaillaan, mutta toistaiseksi ollaan pahimmalta säästytty.

Rabbit Viral Haemorrhagic Disease 2 eli tutummin RVHD2 tai RHD2 on kaneilla esiintyvä todella ärhäkkä verenvuototauti. Tartunnan jälkeen tauti vaurioittaa nopeasti kanin sisäelimet ja kani kuolee yleinsä päivässä-parissa. Ulkoisia merkkejä ei aina tule ja kuolema saattaa vaikuttaa hyvin äkilliseltä. 
Tauti leviää kanin eritteiden välityksellä suorassa kontaktissa tai epäsuorasti esim. ihmisen, muiden eläinten ja esineiden mukana. 

Suomessa on toistaiseksi virusta tavattu vain Helsingin, Vantaan ja Espoon seuduilla, mutta valitettavasti myös jo Nurmijärvellä on tullut vastaan tätä virusta. Toukokuussa tapahtuneet nopeat toimet kanitapahtumakieltojen suhteen on ollut kenties tehokkain tapa, jolla ehkäisty viruksen tarttuminen kaniharratajien lemmikkikaneihin ja niiden mukana leviäminen muualle Suomeen.

Tällä hetkellä tilanne muualla Euroopassa on ollut hyvin epätoivoinen. Esimerkiksi koko Saksasta ei tunnu löytyvän paikkaa missä kyseinen virus ei olisi tehnyt tuhojaan, monia suuria kuin pieniä kaniloita on mennyt aivan hetkessä. Tanskassa aloitettiin tänään lokakuuhun kestävä tapahtumakielto ja ylipäätään liikkumiskielto. Edes yhdistysten keskinäisiä kokouksia ei pidetä kasvotusten, jottei vahingossakaan levitettäisi tautia eteenpäin. Myös Ruotsissa on peruttu tapahtumia ja laitettu monia karanteeni alueita. Yleinen suositus on, että virusalueella rokottaisivat kaninsa ja pysyisivät kotona, jotta leviäminen saataisiin pysäytettyä(eli pidä kanisi hengissä ja samalla myös muiden -taktiikka). Yksin esteharrastajien mukana eli ihmisten kuljettamana kyseinen virus on levinnyt Ruotsissa Vaasan korkeuksille ja se on todella paha asia. 

Tilanne on ollut hyvin surullinen. Seuratessa, kun ystäviensä kaneja kuolee ja toisten taas pelätessä pääseekö rokotukseen, ennen kuin virus iskee kanilaan. 
Se miksi juuri vaikka naapurimaassamme on päässyt käymään näin, on se, ettei osattu aavistaa miten ärhäkkä viruksen kakkosmuoto voikaan olla. Etelä-Ruotsissa on iät ja ajat tullut joka kevät viruksen ykkösmuoto. Se on pysynyt lähes aina vain villikaneissa, mutta eniten tapahtumissa käyvät ovat kuitenkin rokottaneet varuiksi kaninsa. 
Tänä vuonna muuttolinnut toivat kuitenkin mukanaan viruksen, joka räjähti vähitellen vain käsiin. Kaniharrastajat jatkoivat normaalisti kilpailemista, huomatakseen lopulta, ettei tätä virusta tunnu pysäyttävän mikään. Nyt se leviää kaniharrastajien kanien keskuudessa ja tekee hirvittäviä tuhoja.

Suomi on toistaiseksi säästynyt pahimmalta, mutta voiko pahin vielä tulla meidänkin kohdalla eteen? Vastaus tähän on todella helppo. Kylla voi, jos annamme niin tapahtua. 
Tapahtumakielto on edesauttanut jo pelkästään siinä, ettei virus ole päässyt kaniharrastajien pariin. Myös Eviran ohjestuksien noudattaminen on säästänyt lemmikkikanejamme. Tapuaksi on ollut vain muutama virusalueilla, joilla vastuuttomat lemmikkikanienomistajat ovat altistaneet lemmikinsä virukselle. 
Nyt kuitenkin uusin riski tulee, kun kaniharrastajat alkavat jälleen kokoontua kaneineen eripuolilla Suomea tapahtumissa. Varsinkin kaniesteharrastajat ovat se pahin riksiryhmä, joka voi levittää taudin eteenpäin. Lähes joka viikonloppu kilpailijat ja heidän kaninsa kulkevat ympäri Suomea kilpailuiden perässä. Viruksen leviäminen vaatii  vain sen, että yhdellä on virusta mukanaan ja näin kanssakilpailijat vievät viruksen mukanaan kotikuntiinsa. Lyhykäisyydessään näin simppeliä on levittää virusta ja samalla kun tapatat omasi, tapatat myös muiden kanit.

Jos joku ei ole vielä tajunnut tätä, annan vinkin, jolla voit turvata monen kanin hengen. Kani-ihminen, älä liiku virusalueelta nyt mihinkään missä on kanitapahtuma. Niin kauan kuin virus on aktiivisimmillaan, virus alueelta poistuva on aina riski. Eli nyt toivon jokaisen miettivän, onko kilpailut niin tärkeitä, että riskeeraisit niissä oman kanisi, mutta myös kanssa kilpailijoiden? 

Tästä päästää rokoteasioihin. Rokotetta on nyt elokuusta lähtien saanut Suomesta, toistaiseksi vain muutamilta tietyiltä yksityisiltä eläinlääkäriasemilta. Virusalueella asuvan on hyvä suojata kaninsa, varsinkin jos kani on herkästi kontaktissa kaikkeen ulkona olevaan ja samalla sinne missä virusta on. Tällä pienellä asialla voit suojata kanisi, mutta myös samalla ehkäistä leviämistä.

Nyt Suomessa myytävä Filavac VHD K C+V on suhteellisen uusi kanirokote, ihan jo koska myös se virus on melko uusi tapaus. Rokotteesta on valitettavan paljon ristiriitaista tietoa ja koko rokote hieman hämärän peitossa. Jo siinä mielessä, että edes englannin kielistä tuoteselostetta ei löytynyt netistä sitten millään. Prevettin kautta kuitenkin sai tuoteselosteen käsiin ja sen jokainen voi selata läpi täältä
Kannattaa olla hieman kriittinen sen suhteen mistä lähteistä luet rokotteesta, sillä tähän mennessä on kehitetty jo vaikka ja mitä kauhuskenaarioita. Fakta minkä voin sanoa varmaksi, jos rokote on hyväksytty meille tänne, sen uskaltaa hyvin todennäköisesti myös otattaa kaniinsa. Mitä järkeä olisi laittaa markkinoille rokote, joka olis täysin pielessä? Jos jotain tiedottamisen arvoista rokoteeseen liittyen on, siitä tiedottaa varmasti valmistaja, eläinlääkärit ja Evira. Omia huonoja puolia on aina kaikessa, siis ihan kaikessa, mutta jos voit viruspesäkkeessä pelastaa kanisi hengen, voi silloin olla hyvinkin fiksua ottaa se rokote. 
Parit poiminnat Filavacin Suomessa myytävästä rokotteesta:
- 90% kaneista saa suojan virusta vastaan, eli 10% jää suojatta.
- Kanin tulee olla rokotettaessa yli 10vk vanha.
- Suoja tulee 7vrk sisällä rokoteen ottamisesta.
- Sivuvaikutuksia voi olla mm. lämmön nousu ja pienet patit.
- Labra oloissa 12kk suoja virukselta on toiminut.
- Käytännössä kuitenkin 6kk tehoste.

Rokotetta myydään eri kokoisissa annospulloissa, niistä edullisimmat ovat 50 annoksen(n. 50e) ja 200 annoksen(185e) pullot. Kalleimpia ovat pienet annokset, millä suurimman osan kaneja nyt rokotetaan. Kannattaa siis suosia kimpparokotuksia ja kysellä vaikka niiden perään esim. facebookissa.

Kanin voi rokottaa jo nyt, mutta talven tehdessä tuloa ja tilanteen ollessa toistaiseksi näin hyvä, voi hyvin myös harkita rokottamista vasta keväällä, kesää vasten. 
Tämän tyyppiselle virukselle on täysin normaalia laantua talveksi, jolloin myös rokote ei ole mikään kaikkein pakollisin asia. Se millainen epidemia saadaan aina seuraavaksi kesäksi riippuu todella pitkälti siitä kuinka suuri epidempia on muualla Eurooppassa, eli miten herkästi muuttolinnut tuo virusta mukanaan ja tietysti se millainen on oma villikanikantamme. Keväällä on kuitenkin kaikkein otollisin aika rokottaa/tehostaa, jos kaninsa haluaa kesää vasten suojata. 
Eli jos olet toistaiseksi vielä epävarma rokotteen suhteen, voi sisäkanin kanssa odottaa hyvin talven yli ja katsoa tilannetta uudestaan keväällä.

Huomioikaamme vielä kaikki tämä asia: rokotettu kani ei ole uhka rokottamattomille kaneille, uhka on aina virus alueelta tuleva. Ja silloinkin vain, jos virus alueella oleva on päässyt kontaktiin viruksen kanssa. Vasta-aine tappaa kyllä viruksen elimistöstä, se on tässä kohtaa rokotteen tehtävä ja jos ei jostain syystä tapa, silloin kani kuolee.

Hyviä lähteitä ja luettavaa:



11 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Mulla on kaksi Helsinkiläistä sisäkania, jotka ei ole päässeet viruksen takia koko kesänä ulos. Rokottamista olen miettinyt, mutta ajatellut myös ajankohdaksi vasta kevättä. Nyt kuitenkin huolestuin, kun meillä kanit asuvat eteisessä. Koira käy päivittäin useasti lenkillä, ja tietenkin itse siinä samalla. Onko siis mahdollista kuljettaa itse virus eteiseen, josta puput sen vapaana ollessaan nappaa?
    Jos vaikka astun sairaan kanin papanaan ja puput syövät heinänkorsia samalla matolla, jossa oon kävellyt virus-kengillä? Onko liian kaukaa haettua, vai todellinen uhka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On täysin mahdollista, että virus leviää epäsuorassa kontaktissa. Ihminen ja muut eläimet on toisiksi tehokkain levittäjä, kun nämä liikkuvat paljon virusalueella. Vaatii vain, että käy oikeasti se huono tuuri ja virus pääsee kotiinne epäsuorassa kontaktissa joku päivä.

      Kannattaa nyt välttää, ettei kävele juuri ulkokengillä siinä missä kanit eniten liikkivat tai päästä koiran kanssa suoraan kontaktiin. Talvi ei ole niin pahaa aikaa enää, mutta keväällä ja kesällä kannattaa miettiä kanien sijoittamista turvallisemmin.

      Poista
  2. Erittäin hyvä postaus, josta on varmasti monelle paljon hyötyä (niin kuin myös itsellenikin)! Meillä on neljä sisäkania täällä Etelä-Suomessa Kirkkonummella, joten lähellä virusta ollaan, vaikka se ei tänne ole vielä onneksi levinnyt. Mä olen ajatellut, että alueilla, joissa citykaneja ei esiinny, olisi turvassa virukselta. Tämä ei kuitenkaan taida pitää paikkaansa..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että on apua. Peruspaketti olikin tarkoitus toteutettua, juuri sellainen josta apua ihmisille.
      Virusleviää aina kanipopulaatioissa, yleinsä verenvuototauti pysyy villikaneissa ja aiheuttaa vain satunnaisia lemmikkikani kuolemia. Tämä kakkosmuoto on kuitenkin sen verran ärhäkkä, että voi hyvin levitä vain ihmisten mukana esim kanilasta toiseen. Tämä vain vaatii sen, että virus saa jalansijan kaniharrastajien keskuudessa ja sillon virus leviää lemmikkikaneissa kuin mikäkin rutto. Sen vuoksi virusalueella asuvien tulisi olla varuillaan liikkumisen suhteen kanitapahtumiin ja pahalla virusalueella suojata kaninsa rokotteella.

      Poista
  3. Tästä postauksesta oli todella paljon hyötyä, vaikka kyseinen virus ei olekaan tänne asti ainakaan tiedettävästi ennättänyt levitä. Olen pitkään miettinyt, miksi kummassa pihapiirissämme asuvat rusakot löytyvät yksi toisensa jälkeen kuolleina, ilman mitään ulkoisia vammoja. Voisiko tämä sama virus olla tässä kohtaa asianlla? Vai kenties syynä joku muu vastaavanlainen?

    Oon seuraillut tätä virus hässäkkää nyt jonkin aikaa eri sivustojen välityksellä ja alkaa tulla itsellekin huoli, että pitäisikö tuo pupu rokottaa. Toivotaan, että tästä selvitään nyt mahdollisimman vähällä kuolonuhrien määrällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuolleista eläimistä on hyvä ilmoittaa esim. paikallisille metsästäjille. Itse niihin ei tule koskea, koska esim. nyt rusakoiden kohdalla kuolin syy voi hyvinkin olla jänisrutto. Tautia on tänä vuonna hyvin paljon Suomessa ja se voi tarttua kaikkiin nisäkkäisiin.

      Poista
  4. "Tänä vuonna muuttolinnut toivat mukanaan viruksen."

    Tuo taitaa olla eläinlääkäri Johanna Raulion oletus, joka ei ihan pidä paikkaansa. Kas Ruotsissa on havaittu, että siellä on RHDV2-virusta esiintynyt jo vuodesta 2011 alkaen. "Klassisen" RHD-viruksen aiheuttamat epidemiat ovat hiipuneet: "Sedan december 2011 har SVA bekräftat åtta utbrott av kaningulsot hos vilda kaniner, och två utbrott hos tamkaniner. Alla kända utbrott sedan december 2011 har orsakats av den nya virustypen RHDV2."
    http://www.sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/utbrott-av-ny-kaningulsot-pa-flera-platser-i-landet

    VastaaPoista
  5. Kävimme rokottamassa kanimme viime viikon keskiviikkona. Siitä viikon päästä yli vuoden tauon jälkeen kanimme pääsi ulkoilemaan. Nyt lauantaina kanimme löytyi kuolleena sängyn alta. Olisi täyttänyt juuri 6v. Nyt kyllä kaduttaa rokottaminen, ikinä ei ollut mitään vaivaa hänellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Todella ikävä kuulla. Lähetittehän kanin Eviraan tutkittavaksi? Tuliko perustarkastuksessa mitään ilmi? Tosin noin vanhan kanin kohdalla esim. kasvaimia tai pian tilttaavaa sisäelintä ei voi käsin aina tuntea.

      Poista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni