keskiviikko 28. lokakuuta 2020

Rokotukset ja poikaset maailmalle

Nyt ovat kanien Nobivac Myxo-RHD Plus rokotteet jääkaapissamme odottamassa iltaa. Tänään kaikki kanilan asukkaat saavat suojan myxomatoosi, RHDV1&2 viruksia vastaan. Aiemmin nämä rokotusasiat ovat menneet hyvin sujuvasti, mutta tänä vuonna mentiinkin monen mutkan kautta. 

Viime postauksessa hieman alustinkin asiaa. Kesällä Suomeen saapui myxomatoosi virusta ja elokuussa markkinoille saapuikin jo ensimmäinen erä uutta yhdistelmä rokotetta, joka suojaa kaikkia kolme kaneille tappavaa virustautia vastaan. Eli yhdellä rokotuksella suoja kaikkiin viruksiin, hyvin kätevää. Aluksi rokotteen kallis hinta pisti miettimään, että emme välttämättä vielä ota tätä uutta rokotetta. Vähitellen alkoi kuitenkin Helsingin asunnon luona näkyä kuolleita citykaneja ja heräsi pelko, että kuljetan vahingossa viruksen mukanani maalle. Viimeistään ensi kevät tuo suurimman riskin, kun muuttolinnut, hyttyset ja muut eläväiset lähtevät kunnolla liikkeelle. Silloin virusta voi tavata jo pohjoisinta Suomea myöten. Kun otin yhteyttä ensimmäisen kerran lähiklinikkaamme, oli jo ensimmäinen rokote erä loppunut tukusta. Toinen erä oli kuitenkin saapumassa lokakuun alussa ja pyysin klinikkaa tilaamaan 40 annosta heti kun rokote saapuu. Laskin tietysti kaiken poikasten luovutuksesta ja omien kanien rokotussuojan uusimisesta lähtien tämän päivämäärän varaan. 

Lokakuu koitti, rokotetta saapui tukkuun tilattavaksi. Viime viikolla tiedustelin, että milloinkohan rokotteet mahdollisesti saapuvat klinikalle ja päästään rokottamaan kanilan väki. Vastauksen saapuessa en oikein tiennyt mitä olisi pitänyt ajatella, olimme jääneet ilman rokotetta. Klinikka ei ollut ehtinyt saada rokotetta tukusta ja nyt se oli jälleen loppu. Tämä tarkoitti sitä, että kaneja ei saataisi rokotettua mahdollisesti ollenkaan tänä vuonna. Kolmannen erän saapumisesta kun ei ole mitään tietoa.

Harmitus muuttui onneksi pian toiminnaksi. Olen kiitollinen kaikille kavereille ja eläinlääkäreille, jotka ovat auttaneet tämän tilanteen ratkaisemisessa. Jo viime viikolla löytyi klinikka Helsingistä, joka suostui myymään kanejani varten tarvittavat rokotteet. Lisäksi löytyi myös lähistöltämme eläinlääkäri, joka suostui ostamaan nämä rokotteet. Sama eläinlääkäri hoitaa myös tänään kanien rokottamiset. Uskomattoman ripeää toimintaa. En vielä viikko sitten olisi uskonut tämän onnistuvan. Paljon energiaa on kulutettu, mutta kyllä se on sen arvoista. Kaikki kanit ovat sen verran rakkaita, että en kestäisi tilannetta jos heille kävisi jotain, rokottamatta jättämisen takia. Lisäksi on mielestäni vastuullista kasvattamista luovuttaa myös poikaset rokotettuna. 

Tästä päästäänkin siihen, miten kiitollinen olen kasvatinostajille ymmärryksestä mitä olen saanut tämän rokotushässäkän keskellä. Tänä vuonna kohdalle on osunut monta hyvää kaninostajaa. Tämän pohjalta hyvällä luotolla luovutan rakkaat poikaset marraskuussa maailmalle. Aika on mennyt äkkiä, liiankin äkkiä. Kolme mahtavaa poikuetta, kuusitoista mahtavaa poikasta ja neljätoista mahtavaa kotia odottamassa heitä luokseen. Superia!

Alla vielä viimeiset kasvukuvat kaikista poikasista. 

Tiran poikaset

Lavella's Mourvèdre, uros


Lavella's Aragonez, uros

Lavella's Xynomavro, naaras

Lavella's Rondinella, naaras

Lavella's Zinfandel, naaras


Modigin poikaset

Lavella's Bouffant, uros

Lavella's Pompadour, uros

Lavella's Jewfro, uros

Lavella's Chignon, naaras

Lavella's Fallera, naaras


Tetriksen poikaset

Lavella's One Way To Timbuktu, uros

Lavella's One Way To Texas, uros

Lavella's One Way To Toronto, uros

Lavella's One Way To Tokyo, naaras

Lavella's Teheran, naaras

Lavella's Taipei, naaras


2 kommenttia:

 1. Onpas monta söpöä kania! Otterit on minun suosikkeja. Onko Timbuktun korvalle käynyt jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He ovat suloisia! Miten näistä oikein pystyykään luopumaan.
   Tetriksen poikasten pesässä oli käynyt hiiri kun he olivat vasta muutaman päivän ikäisiä. Lähes kaikki poikaset olivat pienillä vekeillä sen seurauksesta, ja siksi myös Timbuktuun ja Texasin korvista puuttuu palat. Nyt on hyvin paha hiiri vuosi.

   Poista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni