lauantai 7. joulukuuta 2013

Kun uusi kani saapuu kanilaan

Hyvä ottaa taas esille tärkeä aihe, joka tuntuu monilta helposti unohtuvan.
Suomesta on yleinsä turvallista ostaa kaneja, monet isommatkin 200 kanin kanilat pyrkivät hyvään hygieniaan ja eliminoimaan riskit sairauksista. Tämä on hyvin tärkeää kasvatuksessa, sillä yksi paha tauti voi viedä kaiken.

Kun kanin hankkii ulkomailta tai ihan Suomestakin, on tärkeää selvittää ensin hieman kanilan taustoja ja onko kanilassa ollut aijemmin jotain normaalista poikkeavaa. Esimerkiksi paljon poikaskuolleisuutta, aikuiskuolleisuutta. 
Ennen kuin kanin tuot Suomeen, on tärkeää varmistaa kanille paikka missä se viettää kuukauden karanteeniajan. Kanin matka on ulkomailta Suomeen rankaa, se jo pelkästään voi saada kanin sairastamaan. Jos kani on terve, on hyvä vielä varmistaa tuomalla samaan tilaan yksi oman kani kannan kani. Tätä teen myös ihan varuiksi Suomalaistenkin kanien kohdalla.
Monet taudit tarttuvat pisaratartuntana, eli olkaa tarkkana myös siitä kenen kanien läheisyydessä pidätte kanejanne. Sillä aina on riskinsä saada kanilleen pöpö ja pian se pöpö on myös kavereiden kaneissa jne...

Nyt pääsemme siihen aiheeseen, mistä en minäkään tiennyt viellä neljä vuotta sitten yhtään mitään.
Elikkä kanien loiset, joita on erilaisia, mutta jaan ne nyt sisäloisiin ja ulkoloisiin. Hyvin harvoin olen ostanut kanin jolta näitä ei löytyisi ja nuo loiset, ne leviävät aivan naurettavan helposti yhdestä kanista, jokaiseen kaniisi. Ulkoloisia saa tuliaisina myös helposti pet- sekä uml-näyttelyistä. Missä pöydällä käy kani vuoron perään, eikä siinä oikein voi tehdä mitään ettei kaniin loisia tulisi, se on vain tuurista kiinni.
Ulkoloiset eivät ole vaarallisia, on siis aivan sallittua viedä nämä kirppuja kuhisevat kanit näyttelyyn, josta ne levittävät näitä pieniä vitsauksia eteenpäin.
Itse en millään muotoa siedä loisia, käyn hyvin satunnaisesti enään näyttelyissä ja jokainen kanilaani tuleva kani saa loishäädön niskaansa.
Loishäätö vaikuttaa keskushermostoon, suojaa siitä on n. kuukaudeksi. Loishäätöjä on erilaisia mm. Stronghold, Ivomec ja Advocate. Olen kuullut tapauksista missä kani on halvaantunut loishäädön seurauksena, harvalle näin kuitenkin käy. Loishäädöstä en suosittele tekemään rutiinia, se kuitenkin on aika moista myrkkyä. Eli kannattaa kerran häätää kaikilta ja sen jälkeen häätö jokaiselle kanilaan tulevalle, näin estät parhaiten loisten saamisen.

Tähän loppuun vielä, Ruotsissa on tavattu erittäin ärhäkkää ulkoloista. Toivonkin että nyt Ruotsista kaneja hakevat ja varsinkin kevään 2014 LU:sta, ovat tarkkoina mitä tuovat. Näitä ei kukaan halua tänne Suomen maalle.
Täältä löytyy kyseinen teksti loisesta. Tiivistettynä, listrophorus gibbus ulkoloista on jälleen havaittu Ruotsin kaninäyttelyissä. Loista kantavaa kania ei saa tuoda näyttelyyn, kani tulee loishäätää, koppi tyhjentää ja suihkuttaa Virkonilla. Loinen on hyvin kestävä, eli tämäkään ei ehkä siihen tehoa.

 Kuvat otettu 2011 kesällä Norjasta.

16 kommenttia:

  1. Hyi, noi loiset on karseita ja vie kanit niin äkkiä.. :(

    VastaaPoista
  2. Tosi mielenkiintoinen postaus! Itsekin epäilin jotain sisäloisia tolla Indyllä, onneksi ONNEKSI olikin vain hammasvikaa. Selvisin säikähdyksellä. Pakko vielä aiheeseen liittymättä kehua tuota vikaa kuvaa, upea hevonen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisäloiset paljastaa itsensä helposti, ulkoloiset taas voivat elellä pitkää ja huomaamattomasti kanin turkissa, kun alkaa olla paljon ne silmän kanssa erottaa aika hyvin.
      Alma on ihana hevonen, se on myynnissäkin nyt ja ai että kun tekisi mieli heppakuumeen kourissa hakea se tänne Suomeen! (:

      Poista
  3. Kiinnostava ja hyödyllinen tietoisku, hyvä MaiSu! Vaikken kani-ihminen ookkaan, kannatan tämmöistä tietoisuuden levittämistä ja muistin virkistelyä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hienoa että on hyvödyllinen sillä sellaista tavoittelen! (:

      Poista
  4. Ruotin LUhun olisi tarkoitus lähteä jos porukat suostuvat sponsoroimaan matkoihin. Täytyy olla tarkkana jos sieltä joku elukka tarttuu mukaan.
    Taisin just rakastua tuohon käpöttiin ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa olla tarkkana, muutenkin kanien kanssa mitä ostaa. (: Parempi on jos etukäteen etsii kasvattajan ja tutustuu, varaa kanin ja hakee LU:sta.

      Poista
  5. voi ei, alkoi itseä oikein pelottaa, olin eilen näyttelyssä, ja ennen mun kania siinä oli kani, jolla tuomari huomasi ulkoloisia :/ toivottavasti mun kanit pääsi ilman niitää.. Hyvä teksti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutaman viikon päästä kannattaa kurkata hännän alue läpi, sillä siellä nämä ötöt enimmäkseen viihtyvät.

      Poista
  6. Kiva teksti! Hei osaat vissiin aika huvin arvioida minkä värisiä poikasia tulee tietyn värisistä vamhemmista? Itse ois aikeiss astuttaa luonnonharmaa naaras ruskeasoopelilla uroksella. Mietin vaan, että mitä värejä sieltä mahtaisi tulla? Kiva jos vastaat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän sieltä luonnonharmaata ja mustaa tule, noilla tiedoilla. Jos lh kantaa soopelia niin rsoopelia, lsoopelia myös. Et tiedä enempää mitä muita värejä molempien suvuissa on?

      Poista
    2. Isän suvussa on paljon juuri tuota ruskeasoopelia muita värejä en sen suvusta tiedä, mutta äidin suvussa on luonnonharmaa, musta otther, white ja keltamusta japanilaista :)

      Poista
    3. Tosiaan jos tuo rsoopeli kantaa keltaista, niin voi tulla myös km japanilaista. Jos lh emä kantaa soopelia niin soopelia. Mahdollisuus mustaan + otter

      Poista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni