perjantai 13. toukokuuta 2016

Kolme poikuetta esittelyssä!

Nyt tulee tämä monen odottama postaus, eli esitellelyssä kolme poikuetta mitkä nyt kasvavat kanilassani. Saamme nauttia näistä poikasista ja niiden kuulumisista aina kesäkuun loppuun asti ja kotiin pidempään jäävistä sitten vielä hieman pidempää. Toivotaan, että näistä poikasista tulee jotain suurta ja hienoa. Saihan näitä aika kauan odottaa, ennen kuin onnistuneet poikueet tärppäsivät kohdalle ja hauskasti vielä kaikilta kolmelta naaraalta samaan aikaan!

Kanilan 46. poikue on Ticon esteristeytyspoikue. Tämän poikueen suunnittelin jo viime kesänä, mutta koska sopivaa ajankohtaa poikasille piti odottaa ja Ticon maaliskuinen poikue kuoli heti syntymän jälkeen, tämä kunnon poikue pääsi maailmaan vasta nyt. 
Poikueen emä Tico on ihana, lähemmäs kolmikiloinen jänismäinen esteristeytys. Sen taustalla on suomalaisia, norjalaisia ja ruotsalaisia esteristeytyksiä. Esteillä Tico on päässyt harmillisen vähän näyttämään taitojaan, mutta siitä huolimatta molempiin keskivaikeisiin luokkiin on kuitenkin jo päästy. Luonteeltaan Tico on hyvin menevä, välillä jopa malttamaton. Äärettömän lempeä ihmistä kohtaan ja fiksu.
Isänä toimii kääpiölupan ja ranskanlupan risteytys Bogus, jolla kokoa hieman päälle pari kiloa. Iältään Bogus on jo päälle nelivuotias, eikä siksi enää kilpaile niin aktiivisesti. Nuorempina vuosinaan sitä näki aina välillä radoilla edellisen omistajansa kanssa. Kisauransa aikana Bogus ehti  keskivaikeaan suoraan ja yhtä klassausta vaille vaikeaa mutkaa. Luonteeltaan jo hieman papparainen, mutta hyvin eloisa ja pirteä tapaus. Välillä hieman hömelö, mutta todella sympaattinen luppapappa.
Poikasilla on vanhempien puolesta varmasti hyvät edellytykset kilpailemaan esteradoille, mutta myös seurallisiksi lemmikkikaneiksi. Koska vanhemmat ovat hyvin erisukuisia muihin suomalaisiin esteristeytyksiin nähden, on tästä poikueesta varmasti hyötyä myös kasvatuksellisesti. Vielä luonteenpiirteistä on hyvin vaikea sanoa, sillä poikasilla on vasta reipas viikko ikää. Ulkonäöllisesti jokainen on kuitenkin jo hyvin persoonallisen näköinen! Koska Tico on Mm-harjaksinen, tulee osalle lapsista varmasti pieni iänmyötä tippuva harjas.

Innolla jäädään odottamaan näisen poikasten kasvua!


musta otter, uros

vaalea ruskeasoopeli white viittakuvio, uros

luonnonsiamsoopeli, uros

luonnonkeltainen viittakuvio, naaras

tumma ruskeasoopeli white, naaras

musta viittakuvio, naaras

Tämän viikon tiistaina odotettu väriprojektipoikue syntyi myös maailmaan! Näitä poikasia on odotettu samaantapaan pitkään ja tämä yhdistelmä ollut jo useamman vuoden tiedossa. Kun poikueen emä Tofte tuli alkuvuodesta astutusikään sitä alettiin jo astuttamaan sijoitusuros Taawilla. Toftella ei ollut kuitenkaan vielä minkään näköisiä kiimoja, oli odotettava kevättä ja sen mukana tulevia kiimoja. Nyt maailmassa on kuitenkin nämä kuusi poikasta, joiden sukupuolijakauma taitaa nopean katsomisen perusteella olla kaksi urosta ja neljä naarasta! Viittakuvioisia löytyy viisi ja yksi koko värinen. Koska isä on sinisilmäinen, voi joukkoon eksyä myös niitä. Kaikilla poikasilla on 50% mahdollisuus kantaa rex-turkkia.
Tofte on viidettä polvea minun väriprojektikasvattejani. Se on nuori ja kaunis jänisristeytysnaaras, ihanalla luonteella. Koska ulkonäköasioiden lisäksi haluan panostaa luonteeseen, ei Toftelta tai muilta sen sukulaisilta löydy yhtään jäniksille hyvin tyypillistä, omalla tavallaan myös inhottavaa kipakkuutta ja temperamenttia. Luonne sillä on hyvin ylväs, seurallinen ja fiksu. Todella kuuliainen ja voisi jopa verrata melkein pieneen koiraan.
Isänä tässä poikueessa on ihana rex-turkkinen, sinisillä silmillä varustettu Taawi. Tästä sydänten sulattajasta löytyy todella monia rotuja ja erilaisia risteytyksiä, aina esteristeytyksistä kääpiöluppaan ja jänismäisempiin tapauksiin. Luonteeltaan todellinen älykkö, seuran ja hellyyden kipeä. 
Tämän poikueen tarkoitus on saada molempien vanhempien miellyttäviä luonteita yhteen, jänismäisempiä piirteitä, erikoisempien värien ja rex-turkin kantajia. Sopivat varmasti ulkonäöllisesti hieman erikoisempaa etsivälle, mutta ennen kaikkea luonnerikasta kania hakevalle.
Kumpikaan vanhemmista ei paljoa esteitä hyppinyt, mutta molemmilta on löytynyt kotiesteille suurta intoa ja taitoa. Nämä poikaset eivät kuitenkaan ole varsinainen estekanipoikue, mutta poikasilla voi varmasti olla edellytyksiä estehyppyyn.


Viimeisimpänä esittelyssä meidän ainokainen. Poikue, mistä en ole paljoa oikeastaan kenellekkään puhunut. Ennen esittelyä, on kuitenkin avattava hieman tausta tietoja:
Kasvatuksessa pitää elää koko ajan muuttuvien tilanteiden mukaan, on osattava varautua ja ottaa riskejä. Nyt en ollut tiettyyn asiaan varautunut ja otin tyhmän riksin. Tämä taisi kuitenkin kannattaa, mutta yhtälailla homma olisi voinut mennä pahasti pieleen. 
Kuulin alkuvuodesta ikäviä asioita Ruotsin puolelta, yhdestä esteristeytyslinjasta, sellaisesta mitä meillä on ja mitä löytyy valitettavan paljon suomalaisista estekaneista. Jos huonsti käy, voi tulevaisuudessa suuri osa suomalaisesta esteristeytyskasvatuksesta mennä täysin jäihin. Sillä yksi monien suvuista löytyvä ruotsalainen kani on jättänyt ulos sairaita jälkeläisiä. Asiasta tekee kuitenkin kinkkisen se, että kukaan ei ole vahvistanut asiaa 100% varmaksi. Osa sanoo, että yhteistyö ei onnistu, jo linjoissa on kyseistä kania. Osa taas sanoo, että kyseessä on mustamaalausta. 
Olen aloittanut jo varmaan sen miljoonannen kerran kasvatuksessani plan B:n. Nyt se koskettaa kuitenkin laajemmin. Sillä jos nämä Ruotsin puolelta kerrotut asiat ovat totta, enkä ole varautunut, menetän melkein kaiken kasvatuksestani. Hallitsevien linjojeni suvussa on tämä kyseinen, ei tykätty kani ja se voi aiheuttaa tiettyjä ongelmia. Tulen siis muodostamaan uudet päälinjat ja vanhoista päälinjoista tulee uusia sivulinjoja, toistaiseksi. Olisi typerää pistää kaikki kasvatus seis, sillä puheet ovat niin ristiriitaisia. On turvallisempaa nostaa uusi varmasti terve linja valloilleen ja pitää toinen linja hieman hiljaisemmassa käytössä. Tästä tilanteesta ei ole tosiaan muille mitään haittaa, paitsi meille kasvattajille. Kaikki kanilaani syntyneet ja eteenpäin myydyt poikaset ovat terveitä. Kun on tullut 100% varmaa tietoa sairaasta linjasta, linjat on pistetty kylmästi pois. Sillä mitään iloa ei ole kasvattaa sairailla linjoilla, tämä on kuitenkin omalla tavallaan harrastus ja elämäntapa, eikä se saa olla ikävää.

Onneksi on kasvattajia tukena, keskustelin, pohdin, keskustelin ja pohdin. Kun olin puhunut suunnitelmastani muutaman muun kasvattajan kanssa ja saanut heidän mielipiteet, otin kasvattajana ja lemmikinomistajana yhden suurimman riskin. Astutin viisi vuotiaan naaraan. En halua avata asiaa sen enempää ja sitä, millaista päänsisäistä kaumppailua kävin asian suhteen. Rakaskani ja rakaskasvatus. Menetä rakaskani tai menetä rakaskasvatus. Luotin kolmanteen, pidä molemmat. 
Kaikki vanhat naaraani ovat todella hyvä kuntoisia, tämä kyseinen naaras on saanut ja hoitanut myös useamman poikueen. Ja niin, joillain kasvattajilla on ihan normaalia astuttaa vielä seitsemän vuotias naaras. Itse en tykkää, enkä tykkää sisimmässäni teostani, enkä tule koskaan tykkäämäänkään. En edes tykkää tehdä naaraille kuin yhden poikueen, kaikki muut on aina liikaa. Kasvatus ei kuitenkaan toimi, jos ajattelen liikaa sillä lemmikkikaninomistaja puolellani. Luotto oli asiaan ja onnistumiseen suuri. Me onnistuttiin yhdessä ja nyt Adalla kasvaa ihana keltamusta japanilainen naaras Varyan, josta se tulee myös mummopäivilleen saamaan kaverin.20 kommenttia:

 1. Voii miten ihania poikasia !!!!

  VastaaPoista
 2. Ooh...
  Aiva supersuloisia pupuvaaveja!
  Mä niin haluaisin yhden vaavin meillekkin♥♥♥♥

  VastaaPoista
 3. Taawin ja Toften vauvat. ♥♥♥

  Fiksua pohdintaa jalostuksen osalta. Toivotaan toki, että kyseessä olis "vain" mustamaalausta, mutta parempi varautua. Ja mielestäni ihan fiksua pitää tämä pitkään kasvatettu linja kuitenkin sivulinjana - vaikken sen enempää sairaudesta tai lähisukulaisuudesta kyseiseen sairaaseen tiedä. Varmasti olisi turhauttavaa laittaa suurella vaivalla tehty jalostustyö täysin pois.

  Adan lapsi on aivan ihana, älä tuomitse itseäsi liian rankasti, mielestäni perustelusi ovat täysin järkevät tälle poikueelle. Maailmassa tulee aina olemaan ihmisiä, jotka tuomitsevat tekosi, mutta aina tulee olemaan niitäkin, jotka ovat täysin puolellasi ja tukenasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näihän se on. Parempi aina hieman avata asiaa, kuin antaa ihmisten vetää niitä omia johtopäätöksiään, vaikka monesta niitä onkin kiva tehdä. Sinäänsä kokeneilta kasvattajilta ja vielä esteristeytyskasvatuksen parissa olleilta on aina mukava saada mielipidettä, mutta aika useasti tulee muuhun palautteeseen sitten viitattua kintaalla. Omahan se oma kasvatukseni on.

   Poista
 4. kenellä astutit adan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää lähipäivinä päivitellä kotisivuja, sieltä löytyy aina kaikki kanilassa syntyneiden poikueiden tiedot. Paitsi tietysti ei testipoikueita.

   Poista
 5. Ticon lapset on aivan uskomattoman kauniita! <3

  VastaaPoista
 6. Voi tuota Adan pikkuista. Onneksi onnistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varyan on herttainen ja kyllä hyvä naaras osaa hommansa onneksi hoitaa! :)

   Poista
 7. Ompas kaikki lapset suloisia ja hauskan väristä porukkkaa! <3

  VastaaPoista
 8. Moikka! Mahtaakohan Picho olla vielä vailla kotia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tieto myytäviin kaneihin liittyen löytyy kotisivuiltani. :)

   Poista
 9. Ihanan värisiä poikasia! Kiva postaus ja kivoja kuvia!

  VastaaPoista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni