tiistai 30. heinäkuuta 2019

Ennennäkemätön määrä hupikyselijöitä

Keväästä asti huulilla on esiintynyt seuraava kysymys; kuinka eroon hupikyselijöistä?

Elämme aivan heinäkuun loppua, ja tässä vaiheessa vuotta tilanne näyttää seuraavalta:
  •  Tammikuusta alkaen olen saanut 49 kanikyselyä sähköpostiini.
  •  Näistä 15 olen myynyt aikuisen tai nuorenkanin.
  •  Näistä 34 on ollut hupikyselijöitä.

Millaisia ihmisiä nämä hupikyselijää ovat olleet? He ovat olleet normaaleja ihmisiä, jotka haluavat tarjota "hyvän ja rakastavan kodin" kasvatilleni. Karkeasti sanottuna puolet ovat olleet sellaisia yhteydenottoja, etten ole heille vaivautunut vastaamaan. Jos minulle laitetuun sähköpostiin ei ole jaksettu nähdä paria minuuttia, saati sekunttia, enempää vaivaa, en koe tarpeelliseksi hukata aikaani sellaiseen. Aikuinen ihminen osaa varmasti laatia asiallisen kanikyselyn ja ennen kaikkea esitellä itsensä, ilman että sitä tarvitsee erikseen pyytää.
Näistä 34 saamastani yhteydenotosta noin puolen kanssa aloitin viestittelyn. Keskustelen ja kyselen, otan paremmin selvää millaisista ihmisistä on kyse ja voisinko harkita kanin myymistä heille. Näiltä ihmisiltä sähköpostit ovat olleet lähtökohtaisesti hyvin kirjoitetuja ja viestittely on sujuvaa. Sellaisia ettei niistä voisi uskoa että kirjoittaja voisi olla lopulta hupikyselijä. Valitettavaa on se että näistä viestittelijöistä osa katoaa, eikä heistä kuule enää sen jälkeen mitään. Toinen osa läväyttää jossain kohtaa pöytään ettei sittenkään taida olla kiinnostunut kanista. Kolmas se pieni murto-osa käy jopa vierailemassa luonani, mahdollisesti varaa kanin ja peruu varauksen juuri ennen luovutusta.

Mikä saa ihmisen toimimaan näin? Eikö ymmärretä että ollaan ostamassa ja sitä kautta sitoutumassa moniksi vuosiksi elävään eläimeen? Siinä kohtaa kun päätetään että kani ostetaan ja ollaan yhteydessä kasvattajaan, ei pitäisi olla enää mitään epäselvyyksiä. Jos epäselvyyksi löytyy, niin palataan askel taaksepäin ja pohditaan asiaa lisää.  Tai sanotaan kasvattajalle suoraan jos ollaan epävarmoja tai halutaan vain aluksi tutustua lajiin ilman sen suurempia ostosuunnitelmia.
Jokainen hupikyselijä oikeasti työllistää. En tiedä muista, mutta itse koen että omaa vapaa-aikaa kuluu täysin hukkaan. Eniten harmittaa kun siirtää/kieltäytyy omista menoista, ja ottaa hupikyselijän muutamaksi tunniksi vierailulle omaan kotiisi, esittelet kaneja ja annat ilmaisia vinkkejä. Ja lopuksi kaikki menee vain siihen, että olet varannut kania hupikyselijälle.

Kanienkasvatus ei ole palkkatyötä. Kanit ovat harrastus, kanit ovat elämäntapa, kanit ovat rakkaita perheenjäseniä. Näistä ei saa palkkaa, ne syövät rahaa kuin hevonen heinää. Tätä tehdään vain koska kanit ovat lähellä sydäntä, ei minkään muun takia. En muuten olisi kasvattanut jo kymmentä vuotta ja omistanut yli pariakymmentä vuotta kaneja. Haluan olla hyvä kasvattaja, joka aidosti ylläpitää hienoja estekaneja ja ennen kaikkea lemmikkikaneja Suomessa. Kaneja, joita haetaan luotani muista Euroopan maista asti. Haluan tarjota kasvateilleni vain parasta, jokaiselle muuttavalle yksilölle rakastavat ja hyvät kodit. Jokainen hupikyselijä lamaannuttaa, loukkaa ja ennen kaikkea pelottaa. Ihminen joka ei ymmärrä jo alusta alkaen olevansa ostamassa elävää eläintä, ei useasti ole myöskään kykenevä omistamaan eläintä. Lemmikkieläin vaatii paljon, se on aina ihmisestä riippuvainen. 

Mikä on hupikyselijä?
Hyvin lyhyesti; hupikyselijä on henkilö joka käyttää ajattelemattomasti kasvattajan aikaa, ja saattaa toimillaan hankaloittaa/estää lemmikkieläintä löytämästä sen oikean kodin.

Kuinka välttää itse olemasta hupikyselijä?
- Keskustelkaa aina koko perheen kanssa lemmikin hankinnasta. Käyttäkää aikaa keskusteluun ja tutustukaan millainen eläin kani on. Varmistakaa että lemmikin osto on varmasti koko perheelle ok asia.
- Kerro aina kasvattajalle, jos haluat vain tutustua etukäteen kaniin eläimenä ilman ostoaikeita.
- Älä koskaan varaa eläintä ilman että olet 100% varma asiasta.
- Älä jätä keskustelua kesken, ei edes siinä kohtaa jos et ole ottamassa kyseistä eläintä. Anna kasvattajan aina tietää muuttuneista suunnitelmista.

Hupikyselijöitä on ollut aina ja niitä tulee varmasti myös jatkossa vastaan. Tämän kevään ja kesän määrä vain järkyttää. Olisiko mahdollista että puhumalla ja levittämällä sanaa tästä asiasta, voisimme saada puolitettua hupikyselyiden määrää? Saada kanista haaveilevat miettimään vielä kertaalleen ollaanko sitä nyt aivan varmoja kaninhankinnasta.


1 kommenttia:

  1. Oikein hyvä juttu että otit esille tämän aiheen! Toivottavasti moni lukee postauksen ja miettii tarkkaan mitä siinä sanotaan.
    Ja kiva kun päivittelit blogia, aina yhtä mielenkiintoista lukea mitä kirjoittelet. :)

    VastaaPoista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni