keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Kaniestehypyn esteet

Tässä postauksessa käsittelen kani esteitä, eli hieman miten niitä voi tehdä, mistä ostaa ja millaisia esteitä itseltäni löytyy.
Kaniestehyppy on mukava yhteinen harrastus oman lemmikkikanin kanssa. Tähän ei tarvita oikeastaan muuta, kuin se, että kanilta kuin omistajaltakin löytyy intoa harrastukseen. Kaikki kanit eivät ole estekaneja, kaikki kanit eivät hyppää korkeita esteitä, kania ei tule koskaan pakottaa menemään esteitä. Kaikki tulee tapahtua kanin ehdoilla.
Jotta voi lähteä hyppimään esteitä, tarvitaan tietysti esteitä, joiden yli kani voi hypätä. Huomioiden, että kanin tulee tosiaan hypätä toiselta puolelta toiselle, ei kiivetä tai edetä tasojen kautta esteen yli. Esteitä voi rakentaa itse tai ostaa niitä tekeviltä ihmisiltä.

Itse tehdyt esteet

Kaniesteet eivät ole mitään rakettitiedettä, et tarvitse mitään ylintä insinööritutkintoa tähän hommaan. Kekseliäisyys ja huomioiden aina esteiden turvallisuuden, se riittää. Voit siis rakentaa tai käyttää muita esteeksi soveltuvia esineitä tässä harrastuksessa hyödyksesi.
Esteeksi voi käyttää kirjoja, maitopurkkeja tai jotain muuta vastaavaa. Lapsuuden mummolassa 90-luvun lopussa ensimmäisiä estehypyn alkeita mentiin tiiliskiviä apuna käyttäen. Kun esteiden kokoa haluttiin suuremmaksi, rakennettiin ensimmäiset puiset esteet. Todella helppoa, ja ongelmitta pystyttiin toteuttamaan kanien kanssa estehyppy harrastustamme.

Puiset ja vaneriset esteet olen kokenut kaikista kätevimmiksi ja niillä mennään. Et oikeastaan tarvitse muuta, kuin sen puutavaran, sahan, vasaran ja nauloja. Kuviollisten esteiden tekoon tarvitsee tietysti vanerin lisäksi kuviosahan ja pitkät hermot. Puomeiksi käy puukepit, sähköputki tai jokin muu vastaava kevyt ja pitkulainen tavara.
Esteen kannattimet voi tehdä vaikka samaan tapaan kuin alla olevassa kuvassa tai sinkilöillä. Nauloja tai ruuveja en lähtisi suosimaan, sillä voivat saada esteen kaatuessa inhottavaa jälkeä aikaan.
Virallisten estekilpailuiden esteissä käytettyjä esteenkannatin sinkilöitä voi tilata vaikka Libra Articilta tai Hinderfixarenilta.

Perjaatteessa esteet voivat olla millaisia vain, koska ne tulevat kotikäyttöön. Jos kuitenkin haluat esteisiin standardimittoja, mitä käytetään kilpailuissakin olevissa esteissä, kurkkaa seuraavat:
- Sopiva puomien pituus on 50-80cm, ihanteellinen 60-80cm.
- Puomien max. etäisyys toisistaan 8cm pystysuorassa suunnassa.
- Virallisissa kilpailuissa suurimman luokan max. korkeus on 50cm ja pituus 80cm
- Täältä voit rakistaa vielä luokkakohtaiset mitat.

Kun esteet ovat valmiit, ne pystyy maalaamaan haluamallaan tavalla. Puomit pystyy myös koristelemaan spreimaalein ja värikkäiden teippien kanssa.

Tämän jälkeen vain treenaamaan! Muistaen kuitenkin, että ihan joka päivä ja koko ajan ei kannata kania hypytää. Et varmaan itsekkään nauttisi päivästä toiseen saman asian tekemisestä.

Ylhäällä vasemmassa kuvassa yksi ensimmäisimmistä puisista kanihyppy esteistä. Oikealla todella matala, mutta kätevä pihan tarvikkeista rakennettu este. 
Alhaalla myös itse tehty este, mutta hyvä esimerkki myös kuinka vaarallisen näköisesti naulat törröttävät tästä esteestä!

Alta löytyy meillä käytössä olevia itse tehtyjä ja muutama toisilta ostettuja itse tehtyjä esteitä. Libran esteet

Jos ei itse jaksa esteitä tehdä, voi niitä myös ostaa. Suomessa on aina välillä esim. Petsiessä esteitä myynnissä, mutta tässä kohtaa kannattaa kääntyä enemmän Ruotsin estetuotannon puoleen. Naapurimaassamme esteitä valmistaa mm. Libra Artic, Hinderfixaren ja Forimax. Ulkomailta esteiden osto maksaa enemmän, mutta jos on mahdollisuus tähän, niin siitä vain! Voit tietysti myös odottaa, jos esim. Libra Artic tulee käymään Suomessa. Jo useampi vuosi sitten he kävivät aina kerran vuodessa Suomessa ja silloin ostimme meidän omat Libran esteet. Tämän jälkeen oli viiden vuoden tauko, jolloin Libra ei enää käynyt Suomessa, mutta viime vuonna he tulivat SM kilpailuihin! Ja tiedättekö?! He tulevat myös tänä vuonna 11.6 käymään meidän SM kilpailuissa!
Eli jos olette kinnostuneita näistä laadukkaista esteistä, niin nyt on ainutlaatuinen tilaisuus saada haluamasi esteet Suomeen ja ostaa ne heiltä!

Tällä hetkellä yhteensä kunnolla käytössä olevia esteitä meiltä löytyy 24kpl. Monia varmaan ihmetyttää näin suuri estemäärä, varsinkin kun todella harvoin käytämme niitä kotona. Määrä kuitenkin johtuu siitä, että ennen kuin Turkuun saatiin oma esteperäkärry, kotikisojen järjestäminen oli aina yhtä säätämistä, koska ei tiennyt miten yhdistyksen esteet saisi paikalle ja kuka ne toisi. Tämän vuoksi otimme kisoihin käyttöön nämä meidän esteet, jotka ovat hyvin pitkälti täysin samanlaisia kuin yhdistyksen esteet ja mitoiltaan myös sitä. Nyt kun Turussa on oma estekärry, eikä esteet vaella missä sattuu ja tiedetään, että aina ne saa joku kisoihin tuotua, omat esteet hengaavat kotona. Ollaan nyt Sagan kanssa jonkun verran koitettu panostaa omien esteiden käytössä, mutta paljoa ei silti kotona hypytetä kaneja, koska kisoissa nuo saavat hyppiä jo todella paljon. Nyt lähinnä esteet ovat varalla tässä ja käyttövalmiita kisoihin, jos niitä vielä tarvitaan.

Mikä tai mitkä esteistä on  sinun suosikkisi?

12 kommenttia:

 1. Mä tykkään tosi paljon gulanista ja shakista! Jospa sais sm- kisoista ostettua, viimekerralla jäi harmittamsan kun en ostanut mutta onhan ne hurjan kalliita, eikä kanit kummoisemmin kotona hypikään! Tiiliä muuten mäkin oon käyttäny!:D mut tosi postaus muutenki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat kyllä kivoja esteitä! Jos vain mahdollisuus on ostaa, niin kannattaa kyllä! Libran esteet ovat todella hyviä ja kestäviä :)

   Poista
 2. Kyllä shakkieste on esteettisesti niin kaunis että se on mun lemppari! Pupuestekin tosi söpö. :D

  VastaaPoista
 3. Kyllä se X taitaa kaikessa yksinkertaisuudessaan olla mun suosikki :'D Tuli taas tätä lukiessa hirveä hinku ostaa lisää kunnollisia esteitä, ne on niin hienoja kaikki :d

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. X on kyllä kätevä este! Nonii nyt vain sitten säästämään Libran Suomeen saapumista varten! :)

   Poista
 4. Voi toi kani este muistuttaa ihan Efyä! :D

  VastaaPoista

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni