sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Pienet belgianjänikset varttuvat

Huomenna Jaqun ja Korennon pienet punaiset belgianjänikset tulevat jo viiden viikon ikään! Juhannuksen jälkeen heihin saa sovitusti tulla tutustumaan. Iän myötä rohkeus vain heissä on lisääntynyt ja kaikkea uutta he ovat korvat hörössä tutkimassa. Tällä viikolla poikaset pääsivät myös ensimmäistä kertaa ulkoilemaan ulkotarhaan ja ovatkin nyt saaneet päivittäin nautiskella vapaasti tuoreista muiden kanien kanssa. 

Pian pitäisi alkaa poikasille suunnittelemaan virallisia nimiä. Uskon jatkavani samaa teemaa mitä aiemmissa poikueissa, eli valitsen jonkun maan ja sieltä kivoja paikkojen nimiä. Pohdinnan alla vain on vielä se, minkä maan tällä kertaa valitsee.  

Lopuksi haluan vielä kirjoittaa lyhyesti melko tärkeästä aiheesta. Belgianjänispoikaset ovat herättäneet kiinnostusta ja kyselyitä onkin alkanut rantautua sähköpostiini. Kyselyitä voi myös edelleen jättää.

Pari asiaa kuitenkin kanin hankintaan liittyen. Ihan ensinnäkin en näe itseäni myymässä kanin kaltaista eläintä pieneen kerrostaloyksiöön, ilman mahdollisuutta ulkoiluun ja lajityypilliseen käyttäytymiseen. Ulkoilu ja mahdollisuus toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä on mielestäni kanille ”perusoikeus”. Vaikka olisit kuinka hyvä omistaja lemmikille ja ihmisenä kaikin puolin mukava, ajattelen silti kasvattajana ensin eläimen hyvinvointia. Päivittäin sosiaalisesta mediasta ja netistä saa lukea erilaisista ”eläinten käyttäytymiseen liittyvistä ongelmista”. Lähes aina luvaton paikkojen tuhoaminen, stressi ja muu ihmisen asuntoon ”soveltumaton käytös” loppuu kun eläin pääsee toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä. Ihan jo kevyt ulkoilu tekee hyvää lemmikille, kuin myös lemmikin omistajalle. Lähes aina, pienellä vaivannäöllä kotiin on mahdollista toteuttaa lemmikkiä ajatellen oma tukikohta. 

Toinen kulmiani nostanut asia on se, jos mahdollinen tuleva koti ei ole kiinnostunut tutustumaan poikasiin, sen vanhempii ja sukulaisiin. Toivon jokaisen kiinnostuneen tulevan luokseni näyttäytymään ja tutustumaan kaneihin. Ensimmäiseksi tämä kertoo aidosta kiinnostuksesta kania kohtaan, mutta helpottaa myös poikasen valintaan liittyvää prosessia, eli mihin kotiin mikäkin poikanen muuttaa. Katson aina poikaset luonne edellä uusiin koteihin. Näin kani löytää sen oikean kodin ja koti löytää oikean kanin. 

Kaneja hankitaan hyvin kevyin perustein. Kaiken näköinen kaninpoikasten tehtailu, ilman kasvatuksellisia tavoitteita on nostanut mahdollisuutta matalan kynnyksen hankintoihin. Valitettavasti paperittoman eläimen kohdalla kasvattajan tukea ja turvaa ei lähtökohtaisesti ole. Jos eläimen kanssa ilmenee ongelmia, eikä tukiverkostoa ole tai sitä ei osata hyödyntää, eläin laitetaan herkästi kiertoon tai pahimmillaan hylätään jopa luontoon. Tämä on jo yksin se syy, miksi haluan pitää kasvattieni hankinnan monivaiheisena ja varmistua sitä kautta kodin, jolla on kaikki lähtökohdat sitoutua eläimeen ja sen hoitoon jokaiseksi päiväksi, yli 10 vuoden ajaksi. Haluan löytää sellaiset kodit kaneille, joihin voi luottaa 100%.

Monelle tämä asia on tuttua kauraa, mutta yllättävän monelle myös aivan uusi asia. Hyvin tärkeä aihe puhua, vaikka se vaatisi vuodesta toiseen toistoa.

Korennon poikaset

luonnonpunainen, naaras
luonnonpunainen, naaras
luonnonpunainen, uros
luonnonpunainen, uros
luonnonpunainen, uros
luonnonpunainen, uros

 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

• Blogipohja Ipietoon | © 2017 Never forget to smile | Maija C. Suni